Κομισιόν: 84 εκατ. ευρώ για τον βιολογικό καθαρισμό στον Μαραθώνα

Κομισιόν: 84 εκατ. ευρώ για τον βιολογικό καθαρισμό στον Μαραθώνα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επένδυση ύψους 84 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων στον Μαραθώνα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ολίγου, οι νέες υποδομές θα ενισχύσουν την προστασία της δημόσιας υγείας από την απόρριψη ανεπεξέργαστων ή ανεπαρκώς επεξεργασμένων λυμάτων.

Σε δήλωσή της, η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα ανέφερε ότι το έργο «θα έχει περιβαλλοντικά και υγειονομικά οφέλη για τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες.

Αποτελεί ένα απτό παράδειγμα της στήριξης που παρέχει η Ε.Ε. για υποδομές που συμβάλλουν στη συμμόρφωση με το περιβαλλοντικό κεκτημένο της ΕΕ και ανταποκρίνονται στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας».

Το έργο συνίσταται στην κατασκευή αποχετευτικών αγωγών μήκους 188 χιλιομέτρων στη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα. Επιπλέον, θα κατασκευαστούν 15 αντλιοστάσια καθώς και ένας σταθμός επεξεργασίας λυμάτων στον Μαραθώνα, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί πληθυσμό 110.000 κατοίκων. Θα κατασκευαστούν επίσης εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου της μονάδας.

Η παραγόμενη ιλύς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοαερίου. Με τον τρόπο αυτό, το έργο θα συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η ολοκλήρωση του έργου θα αποτελέσει σημαντική περιβαλλοντική αναβάθμιση για την Ανατολική Αττική. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιέζουν εδώ και χρόνια και την κατασκευή τέτοιων εγκαταστάσεων στην περιοχή. H απουσία τους έχει αναγκάσει την Ελλάδα να πληρώσει σημαντικά ποσά σε πρόστιμα τα οποία έχει επιβάλλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή