ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Ξεπερνάμε σήμερα τους ένα εκατ. πλήρως εμβολιασμένους

Σήμερα ξεπερνάμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς με δύο δόσεις του εμβολίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Κικίλιας: Ξεπερνάμε σήμερα τους ένα εκατ. πλήρως εμβολιασμένους

Σήμερα ξεπερνάμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς με δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε ότι στο τέλος Μαΐου στη χώρα θα έχουν πραγματοποιηθεί πέντε εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σήμερα, μέχρι αργά το βράδυ, αναμένεται να πραγματοποιηθούν 100.000 εμβολιασμοί, ενώ εντός Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν 2,3 εκατ. εμβολιασμοί. 

«Θα φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Τον Μάιο αναμένεται να κάνουμε 2,3 εκατ. εμβολιασμούς και τέλος του μήνα θα ξεπεραστούν τα 5 εκατ. εμβολιασμούς» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι παραλαβές εμβολίων γίνονται κανονικά και όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να εμβολιαστεί. Ο στόχος είναι όλοι οι ενήλικες να μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου, είπε ο υπουργός Υγείας.

⇒Διαβάστε ακόμη: Πειράζει αν παραλείψω τη δεύτερη δόση; – Οι NYT απαντούν σε 4 βασικά ερωτήματα

Απηύθυνε, δε, νέα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και να τηρούν τα μέτρα, τονίζοντας πως πλέον η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω του πιο ενεργού πληθυσμού, με μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων τα 43 έτη. 

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχει βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, ωστόσο η νόσος είναι ακόμα εδώ και σημείωσε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 20.000. Πρόσθεσε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων είναι 1.756 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σταθερά μειούμενος, ενώ ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται πλέον σταθερά κάτω από το 5, στο 4,6.

⇒Διαβάστε ακόμη: 2.093 νέα κρούσματα, 96 θάνατοι, 765 διασωληνωμένοι

Προανήγγειλε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υγειονομικός σχεδιασμός για τα νησιά, ενώ τόνισε ότι φέτος είμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι πέρυσι το καλοκαίρι. «Υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Φέτος έχουμε δύο σημαντικά πλεονεκτήματα, τον εμβολιασμό και το testing», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μέχρι 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 3,5 εκατ. πολίτες με την πρώτη δόση και σχεδόν δύο εκατ. πολίτες και με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Σήμερα αναμένεται να αγγίξουμε τους 110.000 εμβολιασμούς και συνολικά έχουν γίνει 3.280.000 εμβολιασμοί στη χώρα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.  Όπως είπε, μέχρι σήμερα 2.260.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ποσοστό 21,5% και περίπου 1 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 10%. Στόχος είναι τέλος Μαΐου να έχουν διενεργηθεί 5,4 εκατ. εμβολιασμοί. Ειδικότερα, 3,5 εκατ. με την πρώτη δόση, ποσοστό 33%, και περίπου 2 εκατ. και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 18%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών με βάση την προτεραιοποίηση. Από την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών έχουν κλειστεί 354.000 ραντεβού για εμβολιασμό, που αφορούν 177.000 πολίτες. Ήδη 65.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Εκτίμησε ότι η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας θα έχει εμβολιαστεί έως τα μέσα Μαΐου.

Από την ηλιακή ομάδα 40-44 ετών έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού που αντιστοιχούν σε 117.750 πολίτες και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 πολίτες. Η πλειονότητα αυτής της ηλικιακής ομάδας είπε θα έχει εμβολιαστεί σε 10 με 15 μέρες. Για την ηλιακή ομάδα 45-49 ετών έχουν κλειστεί 250.000 ραντεβού και έχουν μέχρι σήμερα 3.112 πολίτες εμβολιαστεί.

Προχωρώντας στις άλλες ηλικιακές ομάδες ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι υπάρχει μικρή αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, ωστόσο θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά κυρίως σε ομάδες μεγαλύτερων ηλικιών να αυξηθεί η συμμετοχή. Στους πολίτες άνω των 85 ετών, το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό ανέρχεται στο 68% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, που όπως είπε έχει την καλύτερη συμμετοχή, το 73% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 80% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Στην ομάδα 70-74 το 58% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Στην ομάδα 65-69 ετών το 40% έχει εμβολιαστεί και το ποσοστό ανέρχεται στο 74% αν προστεθούν και τα ραντεβού. Στην ομάδα 60-64 ετών το 53% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και φτάνει το 67% μαζί με τα ραντεβού.

Σε σχέση με τις παραδόσεις για τον μήνα Μάιο ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι από την εταιρεία Pfizer αναμένουμε 2.150.000 δόσεις, από την εταιρεία Moderna 350.000. Η εταιρεία Johnson & Johnson επιβεβαίωσε 220.000 δόσεις και αναμένουμε επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες 80.000 και η εταιρεία AstraZeneca επιβεβαίωσε 150.000 δόσεις και αναμένουμε επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες μέχρι τις 350.000 που αναμένουμε τον Μάιο.

Ως προς τα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ότι αναπτύσσονται 1.500 (1.200 στο ΕΣΥ και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς) και εντός του Μαΐου θα προστεθούν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα από το ΕΣΥ αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως εξήγησε, από σήμερα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr έχει ανέβει η φόρμα που μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον όσοι από τους ιδιωτικούς φορείς επιθυμούν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Ελευθερία».

⇒Διαβάστε επίσης: Τα δύο στοιχεία που φέρνουν αισιοδοξία στο Μαξίμου

«Χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30αρηδες»

Κατά την τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι είναι χαρμόσυνο το μήνυμα που έστειλαν οι 30αρηδες με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

Αναφερόμενη στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, που από σήμερα γίνεται και στην Ελλάδα, είπε πως συστήνεται σε άτομα άνω των 18 ετών. Για τα άλλα εμβόλια τόνισε ότι είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση. «Μην παρασυρθούμε από την μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στα νεότερα δεδομένα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, λέγοντας ότι σύμφωνα με μελέτη παρατηρήθηκε μείωση κατά 50% μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον από τους εμβολισμούς.

Σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, είπε ότι τους πρώτους τρεις μήνες είναι εξαιρετικά σπάνια η επαναλοίμωξη, ενώ μελέτες μιλούν για έξι και εννέα μήνες προστασίας. Παρατήρησε, δε, ότι δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό.

Ερωτηθείσα για τον θάνατο 44χρονης λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το περιστατικό ερευνάται λεπτομερώς, ωστόσο σημείωσε ότι, βάσει της αρχικής ενημέρωσης, δεν φαίνεται ο θάνατος να συνδέεται με σοβαρή θρόμβωση αλλά με έμφραγμα σε έδαφος παλαιότερου εμφράγματος.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ