Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για τη «νέα» μετάλλαξη

Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία για τη «νέα» μετάλλαξη

Η μετάλλαξη Β 1.1.318 κερδίζει έδαφος αργά αλλά σταθερά από τη βρετανική μετάλλαξη στο λεκανοπέδιο, προκαλώντας «πονοκεφάλους» στους ειδικούς αλλά και σε ορισμένους από τους υπευθύνους της εμβολιαστικής καμπάνιας, καθώς μοιάζει ανθεκτική στα εμβόλια.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάλλαξη Β 1.1.318 κερδίζει έδαφος αργά αλλά σταθερά από τη βρετανική μετάλλαξη στο λεκανοπέδιο, προκαλώντας «πονοκεφάλους» στους ειδικούς αλλά και σε ορισμένους από τους υπευθύνους της εμβολιαστικής καμπάνιας, καθώς μοιάζει ανθεκτική στα εμβόλια. Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης αυτής, που έχει κοινά στοιχεία με τη βρετανική Β 1.1.7 αλλά και τη βραζιλιάνικη και τη νοτιοαφρικανική, ανιχνεύθηκε στη χώρα μας στα μέσα Φεβρουαρίου 2021 και στις 4 Μαρτίου ο βρετανικός ΕΟΔΥ (Public Health England) έθεσε τη μετάλλαξη αυτή υπό παρακολούθηση. Στη συνέχεια, η εξάπλωσή της ήταν σταθερή για να φθάσει τώρα στην Αθήνα πριν από το Πάσχα στο 8,33%, και στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα να έχει ξεπεράσει το διψήφιο ποσοστό, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, είχε ολοκληρωθεί «η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.201 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν την περίοδο 3 Μαρτίου έως 19 Απριλίου 2021. Από τον έλεγχο των 1.201 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.013 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος και 145 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση. Εκ των 1.013 δειγμάτων με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.010 αφορούσαν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 3 αφορούσαν τη μετάλλαξη B.1.351/South Africa (Variant 501.V2), ενώ από τα 145 δείγματα με στελέχη VUI, τα 139 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K), 2 αφορούσαν το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ), 2 αφορούσαν το στέλεχος Β.1.1.345 (Variant_Ε484Κ), 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.617 και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.617.1».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συγκεκριμένη μετάλλαξη πλέον έχει μεγαλύτερη διασπορά στο λεκανοπέδιο και ανιχνεύεται και σε χώρους που βρίσκονται έξω από τον κεντρικό τομέα της Αθήνας όπου είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα περισσότερα κρούσματα της Β 1.1.318 εντοπίζονται στον λεγόμενο «κεντρικό τομέα της Αθήνας», ειδικά σε κοινότητες με έντονο στοιχείο μετανάστευσης από αφρικανικές χώρες ή/και ταξιδιώτες από το Βέλγιο. Tις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει εντοπισθεί σε ένα κρούσμα που διακινήθηκε σε ιδιωτική κλινική αλλά και σε κλειστή δομή. Η συγκεκριμένη ηλικιωμένη γυναίκα ήταν πλήρως εμβολιασμένη από τα τέλη Φεβρουαρίου και παρ’ όλα αυτά εμφανίστηκε θετική στον ιό. Και άλλα άτομα στο περιβάλλον της φάνηκε να μολύνονται, χωρίς ωστόσο να νοσήσουν. Στη συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού «χρεώνεται» μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει ανιχνευθεί και μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Θεωρείται ακόμα «ύποπτη» για escape, δηλαδή παράκαμψη έως ένα βαθμό της ανοσοαπόκρισης των εμβολίων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή