Frontex: Επιχείρηση «τουρκικές προκλήσεις»

Frontex: Επιχείρηση «τουρκικές προκλήσεις»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ατζέντα του αυριανού, έκτακτου διοικητικού συμβουλίου του Frontex θα βρεθούν οι πρόσφατες προκλήσεις της τουρκικής ακτοφυλακής στο Ανατολικό Αιγαίο. Οπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της Τρίτης, το διήμερο 26 και 27 Απριλίου τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από ένα φινλανδικό και ένα σουηδικό σκάφος, που περιπολούσαν ανοικτά της Χίου υπό την ομπρέλα της επιχείρησης «Ποσειδώνας» του Frontex.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές ενημέρωσης, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, που είναι προγραμματισμένο για αύριο Παρασκευή. 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξάλλου, με επιστολή που συνέταξε στις 28η Απριλίου, ενημέρωσε για τα δύο επικίνδυνα επεισόδια τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Ιλβα Γιόχανσον. Ο κ. Λεζερί προειδοποίησε την ηγεσία της Ε.Ε. ότι τα συγκεκριμένα επεισόδια συνιστούν «επιχειρησιακό ρίσκο» για τις δυνάμεις του Frontex που περιπολούν στην περιοχή. Ακόμα, επεσήμανε ότι τα πληρώματα των σκαφών του Frontex πρέπει διαρκώς να αξιολογούν τα δεδομένα, καθώς το τουρκικό λιμενικό ακολουθεί απρόβλεπτη τακτική, άλλοτε διασώζοντας μετανάστες από τα τουρκικά ύδατα και άλλοτε προσπαθώντας να τους κατευθύνει προς τα ελληνικά σύνορα. 

Τα δύο περιστατικά

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε στις 11.40 μ.μ. της 26ης Απριλίου. Τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων βορειοανατολικά της Χίου και με ταχύτητα 35 κόμβων κινήθηκε απειλητικά κατά σκάφους της φινλανδικής ακτοφυλακής. Σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους άλλαξε πορεία την τελευταία στιγμή και η σύγκρουση απεφεύχθη. Εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων δέκα λεπτά αργότερα, έπειτα από συνεχείς κλήσεις του ελληνικού λιμενικού μέσω VHF. Το δεύτερο περιστατικό έγινε στις 7.20 το επόμενο πρωί με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε σκάφος του λιμενικού της Σουηδίας. Στις υπηρεσιακές αναφορές προς τον Frontex τα πληρώματα των δύο ευρωπαϊκών σκαφών χαρακτήρισαν τα επεισόδια «πολύ επικίνδυνα», ενώ τα στελέχη του φινλανδικού σκάφους κατέγραψαν το συμβάν σε βίντεο. 

Στο μεταξύ, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για την απόπειρα μεταφοράς 180 μεταναστών από την Τουρκία στην Ιταλία με τη θαλαμηγό «White Angel». Το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης ενώ έπλεε 51 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρο. Κατέπλευσε ρυμουλκούμενο στην Καλαμάτα, την Τρίτη. Πλην των τεσσάρων Σύρων διακινητών, στη θαλαμηγό επέβαιναν 180 μετανάστες από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ ανάμεσα στους οποίους 60 ανήλικα αγόρια. Mεταφέρθηκαν από την αστυνομία σε δομή κοντά στην Ανδραβίδα και υποβλήθηκαν σε τεστ COVID από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Εντοπίστηκαν 13 θετικά κρούσματα. Από την προανάκριση προέκυψε ότι το πλοιάριο είχε αποπλεύσει από την Αττάλεια και είχε προορισμό ακτές της νότιας Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή