Μια συμμαχία στην εμβολιαστική εκστρατεία

Μια συμμαχία στην εμβολιαστική εκστρατεία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αφουγκράζεται τη λαχτάρα των πολιτών για επιστροφή στην «πολυπόθητη» κανονικότητα, ξεκίνησε προ ολίγων ημερών στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Ε.Ε. στον τομέα της υγείας 2014-2020. Στο IMMUNION (Improving Immunisation Cooperation in the European Union) ενώνουν τις δυνάμεις τους επαγγελματίες υγείας, φορείς δημόσιας υγείας, μέσα μαζικής ενημέρωσης και τοπικές κοινωνίες με διττό στόχο: την αρτιότερη εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού στην εμβολιαστική διαδικασία και την καλύτερη και σφαιρικότερη ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη που απορρέουν από τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού.

Οσο παράξενο και αν ακούγεται, η κεντρική ιδέα του προγράμματος, που συντονίζεται από τη EuroHealthNet, γεννήθηκε προ κορωνοϊού. Η «Συμμαχία για τον Εμβολιασμό», στην οποία συμμετέχουν ενώσεις επαγγελματιών υγείας και σύλλογοι φοιτητών από ολόκληρη την Ε.Ε., δημιουργήθηκε με βάση τη σύσταση του Συμβουλίου της Ε.Ε. του 2018, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό.

Το ξέσπασμα της πανδημίας και οι αναλογικά αργοί ρυθμοί εμβολιασμών εντός της Ε.Ε. έδωσαν το έναυσμα για την ενεργοποίηση της «Συμμαχίας» και την έναρξη του εν λόγω διετούς προγράμματος, που αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Εταίρος του προγράμματος εκ μέρους της Ελλάδας είναι το Ινστιτούτο Prolepsis, μέλος της EuroHealthNet. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του IMMUNION, θα προωθηθούν έγκυρο εκπαιδευτικό υλικό και εργαλεία σχετικά με τον εμβολιασμό σε επαγγελματίες υγείας και φοιτητές σε όλη την Ευρώπη, θα ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η προβολή της «Συμμαχίας για τον Εμβολιασμό», θα δοθούν ευκαιρίες κατάρτισης σε υγειονομικούς και φοιτητές, ενώ θα ενισχυθούν οι συνεργασίες όλων των εμπλεκομένων.

Το πρόγραμμα συνάδει με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ε.Ε. εν μέσω πανδημίας σχετικά με την προώθηση των εμβολιασμών στο σύνολο του πληθυσμού και προπαντός στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Εξ ου και θα δοθεί έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση και στην κατάρριψη ψευδών ειδήσεων. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ecdc, παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε άτομα άνω των 60 ετών, ενώ αντίστοιχα χαμηλό είναι και το ποσοστό εμβολιασμένων υγειονομικών, οι οποίοι προσδιορίζονται σε 62,5%, καθιστώντας τη χώρα μας ουραγό στη διαδικασία.

Μία ακόμη φιλοδοξία του προγράμματος είναι το κλείσιμο της ψαλίδας των κοινωνικών ανισοτήτων, που αποτυπώνονται και στην εμβολιαστική κάλυψη ευάλωτων ομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή