Συρρίκνωση της «παραδοσιακής» οικογένειας στην Τουρκία

Συρρίκνωση της «παραδοσιακής» οικογένειας στην Τουρκία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή μείωση παρουσιάζει η άλλοτε αυξητική πορεία του πληθυσμού της Τουρκίας, παρά τις «διάσημες» συμβουλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς του νεόνυμφους να αποκτούν τουλάχιστον τρία παιδιά. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ανησυχεί και για τη γήρανση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας (TurkStat) το μέγεθος των οικογενειών της γειτονικής χώρας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 12 χρόνια.

Συγκεκριμένα, το μέσο μέγεθος των νοικοκυριών μειώθηκε στα 3,30 άτομα πέρυσι, από τέσσερα το 2008. Παράλληλα, το ποσοστό των μονοπρόσωπων νοικοκυριών επί του συνολικού αριθμού νοικοκυριών, αυξήθηκε σε 17,9% το 2020, από 13,9% το 2014.

Η επαρχία Σιρνάκ, η οποία παραδοσιακά βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τον νεότερο πληθυσμό, είχε το υψηλότερο μέσο μέγεθος νοικοκυριού, με 5,75 άτομα και ακολουθήθηκε από τιος νοτιοανατολικές επαρχίες Σανλιούρφα και Χακάρι.

Στον αντίποδα η δυτική επαρχία Τσανάκαλε είχε το χαμηλότερο μέσο μέγεθος νοικοκυριού, με 2,61 άτομα.

Η επαρχία Γκιουμούσχανε (Μαύρη Θάλασσα) είχε το υψηλότερο ποσοστό μονοπρόσωπων νοικοκυριών, με 28,7% το 2020. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό των μονογονεϊκών οικογενειών ήταν 9,7% το 2020, με την πλειοψηφία των ανύπαντρων γονέων να είναι γυναίκες. 

Με βάση τις έρευνες, οι οικογένειες είναι η κύρια πηγή ευτυχίας για την πλειοψηφία των Τούρκων, με ποσοστό 69,7%.

Όπως αναφέρει η Daily Sabah, η δημογραφική αλλαγή αποτελεί μείζονα ανησυχία για τη χώρα, η οποία τώρα κατατάσσεται 66η μεταξύ 167 χωρών, αναφορικά με τη γήρανση του πληθυσμού. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω έχει φτάσει τα 7,9 εκατομμύρια, αύξηση 22,5% τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι ειδικοί συνδέουν την τάση γήρανσης με διάφορους παράγοντες, ιδίως με την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη που παρατείνει τη ζωή στη χώρα. 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεχίζει την προσπάθεια προώθησης περισσότερων γεννήσεων με κίνητρα για τις εργαζόμενες γυναίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή