Μόσιαλος: Κανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Μόσιαλος: Κανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορηματικός πως κανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα εμφανίστηκε ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε και την άποψη πως η άρση της πατέντας των εμβολίων θα χρειαστεί χρόνο και πως αυτή θα πρέπει να συνοδευθεί με ανταμοιβή των εταιρειών γιατί θα χρειαστούμε σκευάσματα και στο μέλλον, ενώ αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία για την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης.

«Ιστορικής σημασίας απόφαση των ΗΠΑ»

Όπως ανέφερε για τις πατέντες, «είχα καταθέσει και παγκόσμια την πρόταση για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020 με άρθρο μου στους Times του Λονδίνου και μετά ακολούθησε αρθρογραφία σε πολλές εφημερίδες. Είναι ιστορικής σημασίας η απόφαση των ΗΠΑ, όπως και η στήριξη την οποία έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ από πολλές χώρες παγκόσμια. Το αν  μπορεί να γίνει γρήγορα.Όχι, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Γι’ αυτό είχα πει ήδη από πέρυσι, ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πάρει διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών για τις φαρμακευτικές εταιρείες που μπορούν να παράξουν εμβόλια. Δεν αναφέρομαι στις ελληνικές, γιατί άκουσα και τον εκπρόσωπο των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών που είπε ότι θέλουν πάνω από 12 μήνες για να προσαρμοστούν. Προφανώς, γιατί δεν παράγουμε εμβόλια στην Ελλάδα. Εδώ μιλάμε για φαρμακοβιομηχανίες μεγαθήρια, που ήδη άρχισαν να συνεργάζονται, όπως η Novartis, η Sanofi, που έχουν προσφερθεί να παράξουν εμβόλια, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παραγωγικές δυνατότητες και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ιδιαίτερα στη ΝΑ Ασία, επομένως δεν είναι μόνο να απελευθερώσουμε τις πατέντες αυτή τη στιγμή, είναι και η μεταφορά τεχνογνωσίας που πρέπει να γίνει σε αυτές τις εταιρείες, πάνε μαζί αυτά τα δύο. Παράλληλα, αν δει κανείς προσεκτικά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, είπαν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, είναι το θέμα σύνθετο, θα πρέπει να υπάρχει συναίνεση στο πλαίσιο του ΠΟΥ, και κατά τη γνώμη μου, δεν θα ληφθεί μόνο με μια απλή άρση, θα πρέπει να δούμε τι θα συνοδεύει αυτή την άρση. Δηλαδή τα κίνητρα για τη βιομηχανία, έτσι ώστε να συνεχίσουν να παράγουν εμβόλια». 

«Δε θέλουμε με μια πολιτική άρσης να σταματήσουμε τα κίνητρα προς τη φαρμακοβιομηχανία να παράγουν εμβόλια. Η αρχική πρόταση που έγινε και κατατέθηκε από τον έλληνα πρωθυπουργό τον Απρίλιο του 2020 στη γερμανική εφημερίδα FAZ ήταν ότι θα πρέπει να γίνει άρση της πατέντας, με ανταμοιβή των εταιρειών παράλληλα με την άρση και τη μεταφορά της τεχνογνωσίας», πρόσθεσε ο καθηγητής. 

«Δεν είναι θέμα αν το δέχονται οι εταιρείες ή όχι. Αν το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις σε επίπεδο ΠΟΥ θα γίνει. Θα υπάρχουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιβάλουν αυτές τις διεργασίες. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο αυστηρές θα είναι αυτές οι ρυθμίσεις, και παράλληλα να δώσουμε τα κίνητρα που χρειάζονται γιατί δεν χρειαζόμαστε μόνο τα εμβόλια που έχουμε τώρα. Θα χρειαστούμε και εμβόλια στις επόμενες χρονιές, θα χρειαστούμε και νέα εμβόλια για τις μεταλλάξεις και τα νέα στελέχη από τον ιό», τόνισε. 

«Δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορωνοϊό»

Οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν τα εμβόλια που έχουμε τώρα αλλά και νέα εμβόλια για πάρα πολλά χρόνια στο μέλλον δε θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορωνοϊό… Απλώς τον αντιμετωπίζουμε με τους εμβολιασμούς. Χωρίς μαζική παραγωγή θΑ έχουμε ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου δεν είναι πάντα δυνατό να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, κι ιδιαίτερα αν κυκλοφορήσει ο ιός σε ανοσοκατασταλμένους πληθυσμούς, αυξάνεται η πιθανότητα μεταλλάξεων. Επομένως ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που θα περισσέψουν στην ΕΕ, το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα έχουμε 700 εκατ. δόσεις απ’ ό,τι χρειαζόμαστε στην ΕΕ, αλλά αυτές αντιστοιχούν σε 350 εκατ. του παγκόσμιου πληθυσμού – περίπου το 5%. Αν δώσουν όλοι τις δόσεις που τούς περισσεύουν από το Δυτικό κόσμο δε θα φτάνουν να εμβολιάσουν πάνω από το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Χρειάζεται υπερπροσπάθεια. 

Τα στοιχεία για την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης

Για την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης ο Ηλίας Μόσιαλος διευκρίνισε ότι θα δούμε στο επόμενο διάστημα αν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, αν θα υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία και πόσο βαριές θα είναι αυτές οι εισαγωγές, έτσι θα βγάλουμε συμπεράσματα μέσω της κλινικής έρευνας η οποία είναι εκτεταμένη στη Μεγάλη Βρετανία. Έχουμε όμως κάποιες πρώτες απαντήσεις από την ινδική κυβέρνηση όσον αφορά τη διπλή ινδική μετάλλαξη, ότι το δικό τους τοπικό εμβόλιο, το Covaxin που είναι ένας αδρανοποιημένος κορωνοϊός πιάνει αυτή τη μετάλλαξη και την αντιμετωπίζει. «Για τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη δεν ξέρουμε ακόμη, γιατί δεν είχαμε πολλές περιπτώσεις της ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι εφόσον το ινδικό εμβόλιο πιάνει αυτή τη μετάλλαξη, είναι πολύ πιθανό και τα εμβόλια που έχουμε σε διαθεσιμότητα στην Ευρώπη να είναι εξίσου αποτελεσματικά. Θα γνωρίζουμε τις επόμενες μέρες από τη Μεγάλη Βρετανία, γιατί στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε αρκετά περιστατικά της ινδικής μετάλλαξης, δεν έχουμε όμως δει κάποιες δραματικές εξελίξεις με εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θανάτους λόγω αυτής της μετάλλαξης, οπότε πιστεύουμε ότι τα εμβόλια μάλλον θα είναι αποτελεσματικά», διευκρίνισε. 

«Kανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα»

Για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις γυναίκες παραγωγικής ηλικίας, (30+) ο καθηγητής δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα όχι μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά κανένα εμβόλιο, ούτε τα mRNA εμβόλια.

«Αν θέλουν να έχουν επιλογή αυτό θα γίνει προς το τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου όταν η χώρα μας θα έχει περισσότερες δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna. Από το καλοκαίρι και μετά θα έχουμε πολύ περισσότερες ποσότητες από αυτά τα δύο εμβόλια, και από το Σεπτέμβριο και μετά αυτά τα εμβόλια θα κυριαρχήσουν», επεσήμανε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή