Ιθαγένεια: Χαμηλή συμμετοχή στις εξετάσεις

Ιθαγένεια: Χαμηλή συμμετοχή στις εξετάσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή είναι η συμμετοχή στις πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με τη μέθοδο των ερωτήσεων από τράπεζα θεμάτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 16 Μαΐου σε επτά εξεταστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις 2.448 άτομα, ενώ οι εκκρεμούσες αιτήσεις πολιτογράφησης είναι 30.000.

Ταυτόχρονα, «υψηλές» κρίνονται οι οικονομικές απαιτήσεις που επιβάλλει η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε κατ’ εφαρμογήν της νομοθεσίας, που ορίζει ως απαραίτητο οικονομικό κριτήριο για τον αλλοδαπό που αιτείται την ελληνική ιθαγένεια να έχει εισόδημα 7.800 ευρώ κατ’ έτος για τα 3 ή τα 5 ή τα 7 χρόνια (ανάλογα την άδεια παραμονής που διαθέτει) πριν από την υποβολή της αίτησής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ετήσιο απαιτούμενο εισόδημα υπολογίζεται με βάση το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ δεν συνυπολογίζονται τα οποιαδήποτε επιδόματα εκτός από την περίπτωση του επιδόματος αναπηρίας.

«Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Ελληνας/ίδα πολίτης πρέπει να αποδεικνύει ότι διαθέτει ετήσιο εισόδημα που του εξασφαλίζει ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης χωρίς να επιβαρύνει το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας της χώρας», αναφέρεται στην υπουργική απόφαση του κ. Μάκη Βορίδη, η οποία καθορίζει τα αναγκαία εισοδηματικά κριτήρια που λειτουργούν ως «κριτήρια κοινωνικής ένταξης» για την απόκτηση ιθαγένειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να λάβει υπ’ όψιν, κατά την εξέταση των οικονομικών στοιχείων των αιτηθέντων, τα νέα δεδομένα τα οποία έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας.

Στις πανελλήνιες εξετάσεις της 16ης Μαΐου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας αναμένεται να λάβουν μέρος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ: 1.521 άτομα στην Αθήνα, επίσης 21 άτομα με αναπηρία (εξετάζονται σε πολύ μικρότερη ύλη) καθώς και 191 άτομα άνω των 62 ετών (οι οποίοι θα εξεταστούν προφορικά με βάση τη νομοθεσία), 295 άτομα στη Θεσσαλονίκη, ακόμα 4 άτομα με αναπηρία, καθώς και 20 άτομα άνω των 62 ετών. Ακόμα αναμένεται να εξεταστούν 105 άτομα στη Λάρισα, 95 στο Ηράκλειο, 91 στην Πάτρα, 57 στα Γιάννενα και 48 στην Τρίπολη. Η πλειονότητα όσων έχουν καταθέσει αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις είναι παλιοί αιτούντες, των οποίων οι αιτήσεις δεν πρόλαβαν να ελεγχθούν με το σύστημα της συνέντευξης που ίσχυε. 

Πρόκειται κυρίως, όπως σημειώνουν πηγές από τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας, για άτομα άνω των 40 ετών, τα οποία διαμένουν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα. Τονίζουν επίσης ότι είναι αναμενόμενο η συμμετοχή την πρώτη φορά εφαρμογής του νέου συστήματος να είναι μικρή, καθώς πολλοί θέλουν να προετοιμαστούν καλύτερα.

«Ηδη έχει εκφραστεί μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξετάσεις που αναμένεται να διενεργηθούν τον Σεπτέμβριο, τονίζουν. Οσον αφορά τις 30.000 αιτήσεις που εκκρεμούν, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως πολλοί εκ των αιτούντων δεν ενδιαφέρονται πλέον για την απόκτηση της ιθαγένειας ή πρόκειται για άτομα μικρής ηλικίας, τα οποία δεν απαιτείται να δώσουν εξετάσεις καθώς έχουν γεννηθεί ή/και σπουδάσει στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή