Κορωνοϊός: Μεταβατική περίοδος με έντονη ανησυχία

Κορωνοϊός: Μεταβατική περίοδος με έντονη ανησυχία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυξημένη εγρήγορση για ενδεχόμενο πισωγύρισμα από τη σταδιακή αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, βρίσκονται ειδικοί επιστήμονες και αρμόδιες αρχές στη χώρα μας. Αν και το επιδημικό φορτίο έχει μία πτωτική πορεία στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έπεσε κάτω από 20.000 ύστερα από δύο μήνες, οι ειδικοί δηλώνουν ανήσυχοι.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο, τα κρούσματα παραμένουν πολλά, καταγράφονται εξάρσεις του ιού ακόμα και σε περιοχές όπου έχει εμβολιαστεί το 25% του πληθυσμού, ενώ υπάρχουν ήδη ενδείξεις για τοπικές επιδημίες ως αποτέλεσμα των μετακινήσεων και των συγκεντρώσεων του Πάσχα.

Τόσο η κ. Παπαευαγγέλου, όσο και ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης παρουσίασαν στοιχεία που καταδεικνύουν τη σταδιακή υποχώρηση της επιδημίας στη χώρα. Χθες ανακοινώθηκαν 2.691 νέα κρούσματα της COVID-19 (με το ποσοστό θετικότητας τις τελευταίες δύο ημέρες να είναι στο 4,3%) και 63 θάνατοι ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό. Στην Αττική εντοπίστηκαν 1.272 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 271 και στην Αιτωλοακαρνανία 150. Περίπου 4.900 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 749.

Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ COVID έχει υποχωρήσει στο 82% και σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, οι αποσωληνώσεις είναι πλέον περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις. Οι καθηγητές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην αξία του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι κάτω του 5% των ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ έχουν εμβολιαστεί.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα είναι ηλικίας 20 έως 60 ετών, ενώ το ένα τέταρτο όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι μεταξύ 35 και 55 ετών. Οι καθηγητές προέτρεψαν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Και όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, «το ραντεβού για εμβολιασμό είναι ραντεβού με την επόμενη ημέρα της πανδημίας».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, πλέον σε 61 περιφερειακές ενότητες –μεταξύ των οποίων η Θεσσαλονίκη και οι περιοχές της Αττικής– το επιδημικό φορτίο υποχωρεί, σε 3 παραμένει σταθερό και μόνο σε δέκα έχει αυξηθεί. Ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αιτωλοακαρνανία. Οπως ανέφερε, ιδιαίτερα στο Μεσολόγγι που πλέον έχει ενταχθεί στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται επιθετική – εκθετική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων και τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί μέσα σε δέκα ημέρες (από 49 στις 27 Απριλίου σε 233). «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι αλλά και στις γύρω περιοχές, όπως το Αγρίνιο και το Αιτωλικό, δείχνει εξαιρετικά ανησυχητική με μεγάλη διασπορά, πολλές συρροές μέσα στην κοινότητα», τόνισε ο υφυπουργός, κάνοντας έκκληση στους κατοίκους για απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εκπτώσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή