Σχολεία: «Όχι» γονέων σε self test

Σχολεία: «Όχι» γονέων σε self test

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα… εαρινό ξεκίνημα θα κάνουν από τη Δευτέρα 1.104.000 μαθητές και οι 127.300 εκπαιδευτικοί νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων, οι οποίοι επιστρέφουν στα σχολεία σχεδόν έξι μήνες μετά. Ωστόσο, κάποιοι γονείς αρνούνται το παιδί τους να κάνει self test, βασικός όρος για την επιστροφή. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι θα στηριχθούν οικονομικά οι εκπαιδευτικοί σε τυχόν αγωγές που θα αντιμετωπίσουν.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα το self test για τον κορωνοϊό θα είναι απαραίτητο για όλους –μαθητές, εκπαιδευτικούς και υπόλοιπο προσωπικό–, όπως συνέβη με τους 254.000 μαθητές και 23.700 καθηγητές των λυκείων. «Eνα επιπλέον άγχος για την πρώτη εβδομάδα της επιστροφής μας στα σχολεία είναι η διαχείριση όσων αρνηθούν να υποβληθούν σε self test», παρατήρησε στην «Κ» ο κ. Νικήτας Τζιάβας, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λυγουριού. Hδη, από τις προηγούμενες ημέρες γονείς έχουν καταθέσει σε διευθυντές δημοτικών και γυμνασίων υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμούν το παιδί τους να υποβληθεί σε self test. Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε (Mega) ότι το υπουργείο θα στηρίξει οικονομικά τους εκπαιδευτικούς, καλύπτοντας τις δικαστικές δαπάνες για μηνύσεις που έχουν δεχθεί, προσθέτοντας πάντως ότι είναι εξαιρετικά μεμονωμένα τα περιστατικά άρνησης των self tests.

Παράλληλα, για όσους εκπαιδευτικούς αρνούνται να κάνουν self test προβλέπονται, όπως ανέφερε (ΣΚΑΪ) η υφυπουργός Παιδείας αρμόδια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ζέττα Μακρή, πειθαρχικές ποινές. «Ξεκινούν από έγγραφη επίπληξη, μείωση μισθού μέχρι και οριστική αποβολή. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει», δήλωσε η κ. Μακρή.

Για το θέμα πάντως τρεις εκπαιδευτικοί, δύο νομικοί και ένας ιερέας έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του υποχρεωτικού self test στα σχολεία, όπως και της απαγόρευσης εισόδου στα σχολεία των μαθητών που δεν έχουν υποβληθεί σε αυτό.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν διαμαρτυρίες γονέων για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μην επιτρέψει τη λειτουργία των παιδικών σταθμών έπειτα από σχετική πρόταση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Οπως εξήγησε γονιός στην «Κ», «ορισμένοι δήμοι, λόγω έλλειψης υποδομών για λειτουργία νηπιαγωγείων, στα οποία φοιτούν παιδιά 4 και 5 ετών, ζήτησαν και έλαβαν εξαίρεση να λειτουργήσουν τμήματα (με τα επιπλέον παιδιά) στους παιδικούς σταθμούς τους, οι οποίοι όμως υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας. Βεβαίως, τα τμήματα αυτά ακολουθούν το προβλεπόμενο πρόγραμμα προνηπίων/νηπίων, ενώ τα παιδιά είναι εύκολο να προσαρμοστούν στα προληπτικά μέτρα (χρήση μάσκας κ.λπ.). Με την απόφαση του υπ. Εργασίας αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο τη Δευτέρα, σε αντίθεση με τα ακριβώς συνομήλικά τους που κάλυψαν κατά προτεραιότητα τις διαθέσιμες θέσεις στα νηπιαγωγεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή