Ζώα συντροφιάς: Οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο

Ζώα συντροφιάς: Οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες είναι τα σχόλια τα οποία έχουν αναρτηθεί για το νομοσχέδιο που αφορά την ευζωία των ζώων συντροφιάς με την ονομασία «Πρόγραμμα Αργος», μόλις ένα 24ωρο από τη στιγμή κατά την οποία ετέθη σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη. Τα περισσότερα αφορούν την υποχρέωση στείρωσης των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, με πολλούς να αναφέρονται στη στείρωση ως «ακρωτηριασμό», ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που χαρακτηρίζουν σωστή τη ρύθμιση. Μεγάλες είναι επίσης και οι αντιδράσεις για τον περιορισμό της εκτροφής σκύλων από ερασιτέχνες, ενώ πολλοί κυνηγοί διεκδικούν το δικαίωμα να συνεχίσουν να μεταφέρουν τα σκυλιά που χρησιμοποιούν στο κυνήγι σε κλουβιά, κρεμασμένα εκτός αυτοκινήτου. Οι κυνηγοί ζητούν επίσης μετ’ επιτάσεως να μπορούν να συμμετέχουν στην επιτροπή παρακολούθησης εφαρμογής του νομοσχεδίου κατ’ αντιστοιχία με τις φιλοζωικές οργανώσεις, ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι προσπαθούν να πιέσουν την κυβέρνηση «δείχνοντας» ότι υπάρχει μαζική αντίδραση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια φράση έχει ανεβεί πολλές φορές με διαφορετικές υπογραφές.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές, λίγες ώρες μόνο πριν δημοσιοποιηθεί το πλήρες περιεχόμενο του νομοσχεδίου, διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ύστερα από πρόταση του πρωθυπουργού, για τη μεταφορά της αρμοδιότητας των ζώων συντροφιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο υπουργείο Εσωτερικών. Αμέσως μετά τη γνωμοδότηση του ΣτΕ το διάταγμα θα προωθηθεί για υπογραφή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Οι έως τώρα αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν αντιδράσει έντονα στη μεταφορά της αρμοδιότητας, ωστόσο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα είναι καλύτερη η εφαρμογή του νομοσχεδίου εφόσον οι δήμοι καθίστανται αρμόδιοι για τα αδέσποτα ζώα, τη στείρωση και τη φροντίδα τους και θα λαμβάνουν σχετική χρηματοδότηση μέσω ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος που θεσπίζεται με την επωνυμία «Αργος». Οπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο «οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορούν προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων, όπως η λεισμανίωση, διατίθενται για τη χρηματοδότηση των δήμων με σκοπό την ενίσχυση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων και τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς». 
Χαρακτηριστικό των αντεγκλήσεων που έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο –το οποίο ωστόσο από τη μεγάλη πλειονότητα των δραστήριων φιλόζωων χαρακτηρίζεται πολύ θετικό– είναι το γεγονός ότι η πλήρης εφαρμογή του προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το 2023 έτσι ώστε να υπάρξει το αναγκαίο χρονικό διάστημα για την προσαρμογή όλων των εμπλεκομένων. 

Με το νομοσχέδιο αυτό η κακοποίηση των ζώων μετατρέπεται σε κακούργημα, ενώ προβλέπονται υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες της νομοθεσίας όπως π.χ. τη μη στείρωση. Δημιουργείται εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς όπου καταγράφονται όλα τα δεσποζόμενα αλλά και τα αδέσποτα προς υιοθεσία ζώα. Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας, ενώ περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους. Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ενός πενταψήφιου αριθμού για την καταγγελία περιστατικών κακοποίησης ζώων και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία τους. Η διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 20 Μαΐου, στις 10 το βράδυ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή