ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταρρυθμίσεις και δικαιοσύνη στο Φόρουμ των Δελφών

Τι θα εισηγηθούν πολιτικοί και ανώτατοι δικαστικοί

Μεταρρυθμίσεις και δικαιοσύνη στο Φόρουμ των Δελφών

Με τη συμμετοχή 600 προσωπικοτήτων από όλο κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα που καλύπτουν το φάσμα της πολιτικής, της οικονομίας, των θεσμών και της επιστήμης ξεκινά τη Δευτέρα 10 Μαΐου, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα διαρκέσει ως το Σάββατο 15 Μαΐου.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα διεξαχθεί φέτος λόγω της πανδημίας σε υβριδική μορφή στο Ζάππειο και περιλαμβάνει -πέραν των άλλων- και ειδική θεματική ενότητα για τη δικαιοσύνη, την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα και τη συμβολή της δικαιοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας.

Ο υπουργός Επικρατείας, καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης θα ανοίξει τον κύκλο για τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς, αναφερόμενος στην ανεξαρτησία της και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος. Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας θα μιλήσει για τη συμβολή της δικαιοσύνης στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ δύο διακεκριμένοι ανώτατοι δικαστικοί θα εξειδικεύσουν τα θέματα. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος ο οποίος θα μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της δικαιοσύνης, γνωρίζοντας τα πράγματα εκ των έσω, καθώς έχει υπηρετήσει επί 40 και πλέον χρόνια, ως και τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, την ελληνική δικαιοσύνη και ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος ενός εκ των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με σημαντικές δημοσιονομικές αρμοδιότητες, που θα αναφερθεί στη συμβολή του Δικαστηρίου στον εκσυγχρονισμό του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.

Ο κύκλος για τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση από τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Νικόλαο Βούτση, που υπηρέτησε τον κορυφαίο κοινοβουλευτικό θεσμό περίπου για μία πενταετία και θα μιλήσει για τους θεσμούς και τη δημοκρατική τους λειτουργία.