Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 10 Μαΐου

Σχολεία: Πώς θα ανοίξουν από τη Δευτέρα 10 Μαΐου

Σε δια ζώσης λειτουργία επιστρέφουν από τη Δευτέρα 10 Μαΐου τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δια ζώσης λειτουργία επιστρέφουν από τη Δευτέρα 10 Μαΐου τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια.

Το self test για τον κορωνοϊό θα είναι απαραίτητο για όλους.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Οδηγός για τα self-tests μαθητών και εκπαιδευτικών σε δημοτικά και γυμνάσια

Με self test, PCR ή rapid test

Ειδικότερα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό πρέπει τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test). Το self test παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού (ΕΒΠ) και το διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ως προς τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους μαθητές.

Πώς παραλαμβάνεται το self test

Το self test θα παραλαμβάνεται δωρεάν μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Το πρώτο τεστ μπορούν ήδη να το παραλάβουν οι γονείς και το προσωπικό, ενώ από τη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ της ερχόμενης εβδομάδας.

Συνιστάται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Αρα το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα το πρωί.

Μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr

Γονείς, μαθητές και προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr/, στην οποία εισέρχονται με τους κωδικούς Taxisnet, καταχωρίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self test.

Αν το self test είναι αρνητικό για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας, την οποία οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους κάθε μέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, θα συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση με τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα ή τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self test είναι θετικό, εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Το self test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς και τακτικούς αερισμούς χώρων, προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων κ.ά.

Σημειώνεται ότι το self test είναι απαραίτητο και για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς στα λύκεια.

Ανοίγουν φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών

Υπενθυμίζεται ότι από τις 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Ανοίγουν στις 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί

Σημειώνεται ότι ανοίγουν από τις 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, όπως ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ανοίγει ο Πολιτισμός: Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιορισμών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή