ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self tests: Ποιοι και πώς πρέπει να τα προμηθευτούν

Σε σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι απαραίτητη η χρήση των self tests

Self tests: Ποιοι και πώς πρέπει να τα προμηθευτούν

Σε σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι απαραίτητη η χρήση των self tests.

Σχολεία

Στα σχολεία, η διενέργεια self test είναι απαραίτητη για εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους μαθητές. Το αυτοδιαγωνιστικό τεστ κορωνοϊού παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης.

Από τις 5 Μαΐου, μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το πρώτο τεστ, ενώ από τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα μπορούν να προμηθευτούν και το δεύτερο. Υπενθυμίζεται ότι από τις 10 Μαΐου επιστρέφουν σε δια ζώσης λειτουργία τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια.

Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί κάνουν τα self tests στο σπίτι. Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο.

Εργαζόμενοι

Παράλληλα, τα self tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

  • Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
  • Εστίαση
  • Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
  • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Για τους παραπάνω εργαζομένους, το self test διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες, πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν προκαταβολικά δύο self-tests τα οποία καλύπτουν την περίοδο από 26 Απριλίου έως και την Κυριακή 9 Μαΐου, ημερομηνία η οποία είναι καταληκτική για την υποβολή των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο από τη Δευτέρα 10 Μαΐου θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν το νέο αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) από τα φαρμακεία. Το αποτέλεσμα του τεστ μπορούν να το υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Δωρεάν προμήθεια από φαρμακεία

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των self-tests πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Πού δηλώνεται το αποτέλεσμα

Εφόσον κάποιος υποβληθεί σε self test και βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, μπορεί να υποβληθεί σε νέο τεστ σε δημόσιες δομές. Οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό σχολείων, καθώς και οι εργαζόμενοι, δηλώνουν το αποτέλεσμα του τεστ στο self-testing.gov.gr.

Ακολουθεί βίντεο με οδηγίες για τη διενέργεια του self test.