Άνοιγμα σχολείων με «όπλο» τα self tests – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άνοιγμα σχολείων με «όπλο» τα self tests – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγουν εκ νέου από τη Δευτέρα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία αλλά και τα γυμνάσια της χώρας, με βασικότερη ασπίδα κατά του νέου κορωνοϊού, τα self-tests, τα οποία και θα είναι απαραίτητα για όλους. 

Ειδικότερα, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό πρέπει τη Δευτέρα 10 Μαΐου να προσέλθουν στα σχολεία έχοντας βεβαίωση αρνητικού τεστ (self test, PCR ή rapid test).

Το self test παρέχεται δωρεάν και διενεργείται πριν από την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, από μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού (ΕΒΠ) και το διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ως προς τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους μαθητές.

Κλειστά έως την Τετάρτη τα σχολεία στο Μεσολόγγι 

Ωστόσο, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα ειδικά σχολεία του Δήμου Μεσολογγίου, θα παραμείνουν κλειστά έως την Τετάρτη 12 Μαΐου με απόφαση του δημάρχου, Κώστα Λύρου, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Self test και σχολεία: Οδικός χάρτης για την επιστροφή στα θρανία

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, «με την απόφαση του δημάρχου, όπου λαμβάνονται υπόψη το ΦΕΚ της 8ης Μαΐου, οι διατυπωμένες απόψεις αρμοδίων εκπροσώπων φορέων, όπως της Διοίκησης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και της εισήγησης του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, αποφασίζεται η διακοπή των μαθημάτων των σχολείων έως τις 12 Μαΐου, οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης».

Πρωτεύον μάθημα η «επανένταξη» στα θρανία

Στο πλαίσιο αυτό, κύριοι στόχοι του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) είναι η «επανένταξη» των μαθητών στη σχολική διαδικασία και κοινωνικοποίησή τους, αποτύπωση των μαθησιακών κενών, εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στη χρήση ψηφιακού υλικού, προετοιμασία των σχολείων για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

⇒ Διαβάστε επίσης: Η πρόκληση του ανοικτού σχολείου

Η τηλεκπαίδευση αναμένεται να αποτελέσει βασικό συμπληρωματικό εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και από την επόμενη σχολική χρονιά, όπως δείχνει έρευνα του ΟΟΣΑ για τον ένα χρόνο πανδημίας στην εκπαίδευση – «One year into the COVID pandemic», όπως είναι ο τίτλος της πολυσέλιδης έκθεσης που ολοκληρώθηκε στις 13 Απριλίου.

858 θετικά self tests από 255.528 που δηλώθηκαν

Παράλληλα, τονίζεται ότι τα θετικά self tests μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού σχολείων που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov, υπολογίζονται στα 858.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: 1.428 κρούσματα, 51 θάνατοι και 728 στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στην πλατφόρμα έχουν δηλωθεί 255.528 τεστ από το σύνολο των 1,7 εκατομμυρίων ατόμων που επιστρέφουν αύριο στα σχολεία.

Σημειώνεται πως αρκετοί με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, θα μεταβούν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Πώς γίνεται η δήλωση στην πλατφόρμα self-testing.gov

Εφόσον κάποιος υποβληθεί σε self test και βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο self-testing.gov.gr

Στην ίδια πλατφόρμα, μπορεί να δει τις δημόσιες δομές τις οποίες μπορεί να επισκεφθεί, προκειμένου να υποβληθεί σε νέο τεστ. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε το επιθυμεί, ιδιωτικά ή δημόσια, εντός των επόμενων 24 ωρών.

Οι εκπαιδευτικοί και όσοι πρέπει να προσκομίσουν δήλωση αποτελέσματος για την πρόσβαση σε σχολική μονάδα ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, μπορούν να δηλώσουν θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα self-test και να εκδώσουν τη δήλωση αποτελέσματος εδώ: Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19 

Μπορείτε εναλλακτικά να τυπώσετε, να συμπληρώσετε και να υπογράψετε μόνοι σας το έγγραφο εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή