Ελπιδοφόρος: Τέλος Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Λευκό Οίκο

Ελπιδοφόρος: Τέλος Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Λευκό Οίκο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα σύγκρουσης πίστης – επιστήμης, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ο σεβασμός του Τζο Μπάιντεν προς τις θρησκείες βρέθηκαν στο πεδίο συζήτησης που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με τον διευθυντή της «Κ», Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Μάλιστα, ο Μακαριώτατος αποκάλυψε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, στο τέλος Οκτωβρίου.

Συζητώντας για τη σύγκρουση πίστης-επιστήμης και τη διάσταση που έχει λάβει το εν λόγω θέμα εξαιτίας της πανδημίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επεσήμανε πως «δεν υπάρχει».

«Ο ορθός λόγος και η επιστήμη είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Αυτό που τον ξεχωρίζει από την υπόλοιπη δημιουργία. Η πίστη έχει τη δυνατότητα να υπερβαίνει την επιστήμη», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και συνέχισε λέγοντας πως «είναι η ικανότητα του Θεού, καμία φορά, να καταργεί τους νόμους της φύσης που ο ίδιος δημιούργησε».

Διευκρίνισε δε πως η πρότασή του για τη Θεία Μετάληψη την περίοδο της πανδημίας περιελάμβανε πολλαπλές λαβίδες, ξεχωριστές για τον κάθε έναν πιστό.

Αναφορικά με το κίνημα Black lives matter, σχολίασε πως η εκκλησία της Αμερικής βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Επίσης, τόνισε πως «η φωνή της διαμαρτυρίας της εκκλησίας είναι αυτονόητη».

«Άλλωστε γι’ αυτά τα οποία θα κριθούμε είναι η ζωή, οι ελευθερία, οι συνθήκες διαβίωσης, η δημοκρατία, η υγεία. Αυτά βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος για την εκκλησία», υπογράμμισε.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει έναν πηγαίο σεβασμό για τις θρησκείες. Το θρησκευτικό του συναίσθημα είναι πηγαίο και όχι για το φαίνεσθαι», δήλωσε αναφορικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Συνομιλώντας για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ζήτησε να αναθεωρηθεί.

«Χρησιμοποίησε το απαράδεκτο δικαίωμα όπως λένε, του κατακτητή. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν σε άλλες εποχές», σημείωσε και κλείνοντας διερωτήθηκε αν «η Τουρκία επιστρέφει στο οθωμανικό της παρελθόν, στην προ-δημοκρατική Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή