Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν ήδη νοσήσει

Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν ήδη νοσήσει

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χορήγηση μιας δόσης εμβολίου έναντι της COVID-19, σε άτομα που έχουν νοσήσει και αναρρώσει, συζητούν οι ειδικοί επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για στρατηγική που ακολουθούν και άλλες χώρες της Ε.Ε. ενώ περιλαμβάνεται και στις συστάσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με το σκεπτικό ότι μία δόση του εμβολίου σε άτομα που έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από τον ιό επαρκεί για να παράσχει προστασία και μάλιστα βοηθάει στο να «στερεοποιηθεί» η ανοσία που έχουν λόγω της νόσησης. Από την Ε.Ε. οι χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στρατηγική είναι οι Αυστρία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία. 

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.197 νέα κρούσματα της COVID-19 και 52 νέους θανάτους ασθενών. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 11.141 θάνατοι ασθενών με COVID-19 στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νέων διαγνωστικών τεστ (δεν συνυπολογίζονται τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ) που ανακοινώθηκαν χθες ήταν 85.570, που σημαίνει ότι το ποσοστό θετικότητας είναι στο 3,7%. 

Από το σύνολο των νέων κρουσμάτων, 1.356 εντοπίζονται στην Αττική, 343 στη Θεσσαλονίκη, 158 στην Αιτωλοακαρνανία και 110 στη Λάρισα. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 732 ασθενείς (ίδιος αριθμός με χθες). Περαιτέρω υποχώρηση του πανδημικού κύματος της χώρας καταγράφει το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οπως προέκυψε από τους εργαστηριακούς ελέγχους σε αστικά λύματα διαφόρων πόλεων της χώρας, την εβδομάδα 3 έως 9 Μαΐου παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (26 Απριλίου με 2 Μαΐου) στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 10 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το δίκτυο. Συγκεκριμένα, καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-82%), στο Ηράκλειο (-80%), στο Ρέθυμνο (-65%), στον Αγιο Νικόλαο (-71%) και στη Λάρισα (-64%). Οριακά πτωτικές ήταν οι μεταβολές στην Αλεξανδρούπολη (-24%) και στην Αττική (-18%). Σταθερό παραμένει το φορτίο σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη και Πάτρα (μείωση της τάξης από 1% έως 5%), ενώ οριακά αυξητική τάξη (+21%) καταγράφηκε στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Βόλο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή