Live: Η ενημέρωση για την άρση μέτρων για την Covid-19

Live: Η ενημέρωση για την άρση μέτρων για την Covid-19

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αφήνουμε πίσω μας τα lockdown», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης ανακοίνωσε την άρση ή την χαλάρωση μιας σειρά μέτρων.

Ειδικότερα:

  • Η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας από την προσεχή Παρασκευή θα ξεκινά στις 00.30
  • Καταργούνται τα sms προς το 13033 και 13032
  • Αίρονται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
  • Από 1 Ιουνίου τίθεται σε ισχύ το πράσινο πιστοποιητικό
  • Από την προσεχή Παρασκευή μπαίνει σε ισχύ η ελληνική εκδοχή του πράσινου πιστοποιητικού όσον αφορά στις μετακινήσει προς τα νησιά. Ο πολίτης που επιθυμεί να ταξιδέψει θα πρέπει να έχει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 μέρες μετά την 2η δόση) είτε τεστ pcr 72 ωρών είτε rapid test ή self-test 24 ωρών είτε αποδεικτικό νόσησης.
  • Η εστίαση θα παραμείνει χωρίς μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου.

Αρχίζοντας την εισήγηση του, τόνισε ότι παρατηρούμε μια συνεχή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις τελευταίες έξι εβδομάδες, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη άρση περιορισμών δεν αύξησε τα κρούσματα. «Παρά την αυξημένη κινητικότητα, πετύχαμε τον στόχο μας, με τις κατάλληλες βαλβίδες εκτόνωσης», είπε.

Σημείωσε ότι «από τον Απρίλιο μέχρι και τώρα έχουν διατεθεί 8 εκατ. self-tests», ενώ «11.500 πολίτες επιβεβαίωσαν ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self-tests».

Αναφερθείς στα εμβόλια, είπε ότι ορθώνεται «τείχος ανοσίας για τους ανθρώπους 60 ετών και άνω σε ένα ποσοστό άνω του 70%».

Live: Η ενημέρωση για την άρση μέτρων για την Covid-19-1
Live: Η ενημέρωση για την άρση μέτρων για την Covid-19-2

Τέσσερα εκατ. εμβολιασμοί

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι στο τέλος της ημέρας αναμένεται να φτάσουμε τους 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθούν περίπου 106.000 εμβολιασμοί. Το ποσοστό εμφάνισης των πολιτών στα ραντεβού αγγίζει το 97%.

Για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» ανέφερε ότι «τα νησιά μας είναι στρατηγικό μας πλεονέκτημα και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως από αύριο Πέμπτη, 13 Μαΐου ,αίρεται η αναστολή κανονικών αδειών των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

«Σας ζητώ να προχωρήσουμε σε προσοχή και σύνεση, με συναίσθηση της κατάστασης», τόνισε, τέλος απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες.

LIVE

Κρούσματα

Σε 2.489 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 70 θάνατοι.

Παράλληλα, σε 707 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. [Διαβάστε]

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή