Οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν δραστικά

Οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν δραστικά

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δραστική μείωση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους ασυνόδευτους ανηλίκους που βρίσκονται στην Ελλάδα, εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του χθες για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό – προσφυγικό «κινείται ακριβώς στο σημείο όπου τέμνεται η εθνική κυριαρχία και η διεθνής νομιμότητα με τον ανθρωπισμό και με τα δικαιώματα των προσφύγων».

Οπως δείχνουν όλες οι εκθέσεις του Frontex, «ο οποίος επιχειρεί δίπλα στους Ελληνες στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, είναι μεγάλες οι δυσκολίες στο πεδίο, άλλο λοιπόν οι εντυπώσεις και τα λόγια και άλλο η ουσία και οι πράξεις για το μεταναστευτικό», σημείωσε. Κάλεσε επίσης την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεχόμενη στο έδαφός της τους 1.450 ανθρώπους για τους οποίους έχει τελεσιδίκως κριθεί ότι δεν δικαιούνται άσυλο, οπότε «και πρέπει να επιστρέψουν εκεί από όπου έφυγαν». 

Το πρώτο τετράμηνο του 2021 έχουν φθάσει στην Ελλάδα 2.499 αιτούντες άσυλο, ενώ επισήμως έφυγαν από τη χώρα 4.027 άτομα. Τα προηγούμενα έτη, οι αφίξεις ήταν κατά πολύ υψηλότερες και συγκεκριμένα το 2020 ήρθαν 14.848 άτομα και τον προηγούμενο χρόνο (2019) οι αφίξεις ήταν 72.422, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες. 

Στο πλαίσιο των χθεσινών ανακοινώσεων, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι τον Αύγουστο θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα επέκτασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ΚΥΤ (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης) στην Κω και στη Λέρο, το κόστος των οποίων είναι 36 εκατομμύρια το καθένα. 

Νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο ΚΥΤ που δημιουργείται στη Σάμο, κόστους 48 εκατομμυρίων ευρώ. 
Αντίθετα, τα δρομολογούμενα νέα ΚΥΤ σε Χίο (εκτιμώμενο κόστος 57 εκατομμύρια ευρώ), Λέσβο (εκτιμώμενο κόστος 97 εκατομμύρια ευρώ) και Φυλάκιο Εβρου (εκτιμώμενο κόστος 23 εκατομμύρια ευρώ) βρίσκονται ακόμη στη φάση της διαγωνισμού και εκτιμάται ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το β΄ τρίμηνο του 2022. 

Αντίστοιχα, στην ενδοχώρα το 2020 λειτουργούσαν 121 δομές φιλοξενίας ενώ σήμερα ο αριθμός τους έχει περιοριστεί σε 37 και ο φιλοξενούμενος πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 50%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου. 

Την ίδια στιγμή, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς περί επαναπροωθήσεων με κοινή επιστολή τους οι  υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Οπως σημειώνουν στην απάντησή τους, οι ελληνικές αρχές λειτουργούν σε πλήρη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως προβλέπονται από τις διεθνείς συμβάσεις και τη νομοθεσία της Ε.Ε. «Σε αντίθεση με αυτούς τους ισχυρισμούς, οφείλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα την αμετάβλητη ανθρωπιστική δέσμευση των ελληνικών αρχών, που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση χιλιάδων ζωών μεταναστών, από το 2015». Υπενθυμίζουν επίσης ότι έχει αποδειχθεί η συμβολή των τουρκικών αρχών στην ξαφνική και οργανωμένη προσπάθεια χιλιάδων ατόμων να εισέλθουν παράνομα στην ελληνική και ευρωπαϊκή επικράτεια στις αρχές του 2020. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή