Οι Ένοπλες Δυνάμεις έτοιμες για κάθε πρόκληση

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έτοιμες για κάθε πρόκληση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε σοβαρό κράτος οφείλει να είναι έτοιμο από μόνο του να υπερασπίσει το πρώτιστο αγαθό, το αγαθό της επιβίωσής του ως οντότητας», επισήμανε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, υπονοώντας ότι σε περίπτωση διένεξης οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) είναι έτοιμες για κάθε πρόκληση. Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (CFIR) ο κ. Φλώρος τόνισε ότι «αν έρθει η ώρα να πολεμήσεις για την επιβίωσή σου, αρχικώς θα είσαι μόνος σου. Αν δεν είμαστε μόνοι και έρθει κάποιος άλλος, καλοδεχούμενος», σημειώνοντας ωστόσο πως κατά την κρίση του θέρους του 2020 η χώρα έγινε δέκτης σημάτων, αναφέροντας ενδεικτικά τη στάθμευση των F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στη Σούδα, την άσκηση με το γαλλικό ελικοπτεροφόρο και την προώθηση της τετραμερούς συνεργασίας QUAD στην Ανατολική Μεσόγειο (Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Ιταλία). 

Ο κ. Φλώρος, απαντώντας σε ερωτήσεις της Κωνσταντίνας Μπότσιου και των Η. Κουσκουβέλη, Θ. Πλατιά και Κ. Υφαντή, μίλησε για μια σειρά από ζητήματα. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «σε ένα κορεσμένο περιβάλλον εντός του ελληνικού εναέριου χώρου είναι εξαιρετικά μεγάλη η πιθανότητα να επισυμβεί ένα ατύχημα. Το πού θα οδηγήσει αυτό δεν το ξέρει κανένας. Προσπαθούμε να μην είμαστε εμείς που θα οδηγήσουμε σε αυτό το ατύχημα. Είμαστε εξαιρετικά εκπαιδευμένοι. Η πίεση είναι έντονη. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι είναι μεγάλες». Ο κ. Φλώρος, βέβαια, τόνισε ότι ακριβώς για τους ανωτέρω λόγους επισημαίνει πάντα στους συνομιλητές του πως είναι απαραίτητο να μην δημιουργούνται συνθήκες έντασης, ως εκ τούτου πρέπει να συγκρατείται η εμπρηστική ρητορική, αιχμή προφανώς κατευθυνόμενη στην Τουρκία.

Ο κ. Φλώρος επισήμανε ότι το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά, ένα από τα οποία είναι και η διασύνδεση των κρίσεων. «Ενα συμβάν σε μια περιφερειακή κρίση μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο σε άλλη περιοχή», σημείωσε, λέγοντας παράλληλα ότι «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ορισμένες χώρες θα συνεχίσουν να κάνουν έκνομες ενέργειες». O κ. Φλώρος μίλησε για «τρίτες χώρες που ονειρεύονται αυτοκρατορικά παρελθόντα», ενώ είπε ότι, πέρα από τη Συρία και τη Λιβύη, υπάρχει και ο απευθείας τουρκικός αναθεωρητισμός εναντίον της Ελλάδας με τη «Γαλάζια Πατρίδα» και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις πολύπλευρες συνεργασίες των Ε.Δ. με αραβικές χώρες και όχι μόνο. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) θα μεταβούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συμμετάσχουν σε διμερή άσκηση. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι θα μεταβεί και ο ίδιος στο Βασίλειο, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σαουδική Αραβία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή