Άγγελος Τσιγκρής: Τα σοβαρότατα εγκλήματα και το κυπριακό μοντέλο

Άγγελος Τσιγκρής: Τα σοβαρότατα εγκλήματα και το κυπριακό μοντέλο

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα του εξορθολογισμού των ποινών είναι πάντοτε επίκαιρο. Δεν αφορά μόνο την αυστηροποίηση, μπορεί, σε περίπτωση που χρειάζεται, να δούμε και ελάφρυνση. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε το θέμα συνολικά και όχι ανακλαστικά ως προς την επικαιρότητα.

Ως εκ τούτου, είναι σωστό ότι οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες τοποθετούνται στο πλαίσιο των συνολικότερων αλλαγών του Ποινικού Κώδικα.

Είναι σωστό να αναμένουμε να δούμε αυστηροποίηση σε περιπτώσεις σοβαρότατων εγκλημάτων. Βεβαίως, η δολοφονία της 20χρονης στα Γλυκά Νερά είναι μια μέση ανθρωποκτονία.

Η ιδιαιτερότητα ενός τέτοιου εγκλήματος είναι ότι διαταράσσει τα συναισθήματα ασφάλειας και δημιουργεί φόβο στο κοινό. Δεν είναι ο τρόπος τέλεσης της ανθρωποκτονίας το ιδιαίτερο στοιχείο, αλλά ο τόπος τέλεσης, η επέμβαση στην οικογενειακή εστία ενώ η οικογένεια είναι εκεί, που γεννά μεγάλα αισθήματα ανασφάλειας και εγκληματοφοβίας.

Ως σοβαρότατα εγκλήματα μπορούν να θεωρηθούν περιπτώσεις όπως αυτή ενός πολυυπότροπου βιαστή παιδιών ή μιας εγκληματικής οργάνωσης που σκοτώνει κατ’ επανάληψη ή το εμπόριο μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών ή, τέλος, η εσχάτη προδοσία.

Αν μιλήσουμε για τέτοιου τύπου εγκλήματα, θα μπορούσα να προτείνω το κυπριακό μοντέλο της διά βίου καθείρξεως, το οποίο προβλέπει ότι ο καταδικασθείς δεν θα βγει ποτέ από τη φυλακή, δεν παίρνει άδειες, δεν έχει κάποιο άλλο ευεργέτημα. 
 
* Ο κ. Αγγελος Τσιγκρής είναι εγκληματολόγος, βουλευτής Αχαΐας, πρώην γ.γ. Aντεγκληματικής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή