ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σαρηγιάννης: Δεν κινούνται πτωτικά τα κρούσματα – Μείωση σε ΜΕΘ και θανάτους

Σαρηγιάννης: Δεν κινούνται πτωτικά τα κρούσματα – Μείωση σε ΜΕΘ και θανάτους

Για τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού, τα εμβόλια και την πορεία της επιδήμιας στη χώρα μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως επισήμανε, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με σύνεση το άνοιγμα, ενώ θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

⇒ Διαβάστε επίσης: Άρση lockdown: Tι αλλάζει από σήμερα στη ζωή μας

«Τα self test είναι σημαντικός μηχανισμός για να διατηρήσουμε αυτή την ελευθερία», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής ανέφερε ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που ευθύνεται για το μεγάλο ύψος του τρίτου κύματος. 

Σημείωσε μάλιστα ότι η ινδική μετάλλαξη φαίνεται πως μπορεί να περάσει σε ένα βαθμό την ανοσία. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Γ. Παυλάκης: Φοβάμαι ότι η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι «τελειώσαμε»

Ωστόσο, επισήμανε ότι τα εμβόλια μας καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν για όλες τις μεταλλάξεις. Εξήγησε, μάλιστα, ότι ακόμα κι αν δε μας καλύπτουν πλήρως, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι χαμηλότερη από αυτή που θα ήταν και η νόσηση θα είναι ηπιότερη.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα δούμε μια αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα και κυρίως μέσα στον Ιούνιο. 

«Δεν είμαστε σε πτωτική πορεία στα κρούσματα. Είχαμε πτωτική πορεία στις ΜΕΘ και στους θανάτους.», είπε και συμπλήρωσε ότι χτες, τα κρούσματα ήταν λιγότερα από ό,τι υπολόγιζαν τα μοντέλα. 

«Θα ξαναδούμε να ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Μέχρι 2.600 θα είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων, μέχρι τέλος του μήνα», εκτίμησε.