Τουρισμός: Ανταγωνιστική η φετινή σεζόν στη Μεσόγειο

Τουρισμός: Ανταγωνιστική η φετινή σεζόν στη Μεσόγειο

Η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα ξεκίνησε εν μέσω μιας ανταγωνιστικής περιόδου στην περιοχή της Μεσογείου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Νάξο, η Κυριακή Κάπρη έχει στην κουζίνα της αρκετό φαγητό για να ταΐσει ένα λόχο. Στοίβες καλαμάρια έτοιμα για το τηγάνι, λεμόνια που περιμένουν να τα κόψει, πατάτες και διάφορα θαλασσινά για την ετοιμασία διάσημων ελληνικών πιάτων.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ταξίδι στα νησιά: Τι ισχύει από σήμερα

Έκανε πράξη ό,τι ιδέα είχε για να το σερβίρει στους τουρίστες στο παραθαλάσσιο εστιατόριο «Γοργόνα», αλλά οι πελάτες είναι ακόμη σπάνιο φαινόμενο.

Η τουριστική σεζόν στη χώρα έχει ήδη ξεκινήσει εν μέσω μιας ανταγωνιστικής περιόδου στην περιοχή της Μεσογείου, με στόχο την προσέλκυση ταξιδιωτών που μόλις βγήκαν από τα lockdowns.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Άρση lockdown: Τι ισχύει για καταστήματα, μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

«Έχουμε εμβολιαστεί όλοι μας, τα τραπέζια είναι έξω και σε απόσταση το ένα από το άλλο, ενώ υπάρχει και από ένα αντισηπτικό στο κάθε ένα. Είμαστε έτοιμοι. Τώρα περιμένουμε», αναφέρει η κ. Κάπρη στο Associated Press, ενώ δίπλα της υπάρχει μια γυάλινη προθήκη με φρέσκα ψάρια πάνω σε θρυμματισμένο πάγο.

Κατά τη διάρκεια του εξάμηνου lockdown, η «Γοργόνα» έκλεισε για πρώτη φορά στα πενήντα χρόνια ύπαρξής της.  

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τίτλοι τέλους στο lockdown με απόβαση στα νησιά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη καταστήσει διαθέσιμο το «πάσο» για τα ταξίδια, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα στα κινητά. Ωστόσο, τα κράτη – μέλη του νότου, που έχουν βυθιστεί ακόμη πιο βαθιά στο χρέος εξαιτίας της πανδημίας και δεδομένου ότι οι οικονομίες τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, δεν θέλουν να περιμένουν άλλο, αναφέρει το Associated Press.

Η Κροατία και η Κύπρος έχουν ήδη ανοίξει, ενώ σήμερα ακολούθησε και η Ελλάδα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: ΥΠΑ: Νέες οδηγίες για πτήσεις εξωτερικού – Οι προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα

Πέρυσι, ο αριθμός επισκεπτών στη χώρα έκανε «βουτιά» κατά 78,2% (δηλ. 7,4 εκατομμύρια)  σε σχέση με το ρεκόρ των 34 εκατ. αφίξεων που είχε καταγραφεί το 2019, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Όπως σημειώνει το AP, η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, εξ’ ου και η δέσμευση για εμβολιασμό όλου του πληθυσμού στα νησιά κατά τις επόμενες έξι εβδομάδες.  Επιπλέον, θα άρει την απαίτηση διενέργειας τεστ για όσους έχουν λάβει εμβόλια που κατασκευάστηκαν στην Κίνα και τη Ρωσία και δεν έχουν λάβει έγκριση στη χώρα.

Παρόμοια εικόνα επικρατεί και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Η Μάλτα υπόσχεται στους επισκέπτες κουπόνια για καταδύσεις καθώς και εκπτώσεις για πελάτες υψηλού εισοδήματος.

Στην Τουρκία, οι επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν εξαιρεθεί από την τήρηση του περιορισμού κατ’ οίκον, ο οποίος ισχύει για τους Τούρκους πολίτες, δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να απολαύσουν μια άδεια Κωνσταντινούπολη καθώς και παραλιακά θέρετρα χωρίς πολύ κόσμο.

Η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα της νότιας Ευρώπης που βρίσκεται στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας με τις χώρες, στις οποίες οι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να είναι απαραίτητη η τήρηση καραντίνας.

Στην Ισπανία, η υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Ρέγιες Μαρότο δήλωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση βρίσκεται σε «συνεχή» επικοινωνία με τη Βρετανία προκειμένου να αναβαθμιστεί το ταξιδιωτικό της «στάτους».

Περίπου 18 εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισπανία το 2019.

Η Ιταλία αναμένεται να άρει αυτό το Σαββατοκύριακο το μέτρο τήρησης 5ήμερης καραντίνας για τους ταξιδιώτες από την Ε.Ε., τη Βρετανία και το Ισραήλ, αλλά ο τομέας του Τουρισμού προετοιμάζεται για άλλη μια δύσκολη χρονιά.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή