Δεν φοβάμαι χάρο, θα φοβηθώ εμβόλιο;

Δεν φοβάμαι χάρο, θα φοβηθώ εμβόλιο;

Πολίτες που δεν θέλουν να εμβολιαστούν –ακόμη– μιλούν στην «Κ» για τους λόγους που επηρεάζουν την απόφασή τους

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και 30 από τις παρυφές του νότιου Κρητικού Πελάγους, βρίσκεται η κοινότητα και το ομώνυμο χωριό Σοκαρά. Από τους 1.200 κατοίκους της κοινότητας, 50 έχουν εμβολιαστεί και άλλοι 100 είναι σε λίστες αναμονής, σύμφωνα με τον 59χρονο πρόεδρο Γιάννη Βιλανάκη. Ο ίδιος δεν είναι ένας από αυτούς. «Δεν έχω εμπιστοσύνη στις εταιρείες και στα εμβόλια», αναφέρει. Ζει απομονωμένος, συμπληρώνει, οπότε θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστεί ακόμη – «ίσως σε δύο χρόνια».

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, στην Ελλάδα είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.973.336 εμβολιασμοί, με το 35% αυτών να είναι ολοκληρωμένοι. Παρόλο που ο εμβολιασμός προχωράει, τα ποσοστά εμβολιασμού, σύμφωνα με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, των άνω των 80 (63,5%) και των υγειονομικών (63,9%) παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Περίπου το 27,6% του πληθυσμού της χώρας έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (34,9%). Γιατί πολλοί πολίτες δεν εμβολιάζονται;

⇒ Διαβάστε επίσης: Πώς τα social media «απειλούν» το τείχος ανοσίας

Στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, το σύνολο των εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση αντιστοιχούσε μέχρι την Τετάρτη στο 21,4% του πληθυσμού. Ο 58χρονος Σταμάτης Ανδρεαδάκης, κάτοικος του Σοκαρά, ανησυχεί για τις παρενέργειες των εμβολίων, και περισσότερο για τη mRNA τεχνολογία των Pfizer και Moderna – «απόφοιτος λυκείου είμαι, δεν ξέρω καν τι θα προκαλέσουν», λέει στην «Κ». Ο παπάς του χωριού έχει ήδη εμβολιαστεί, αλλά η πίστη του κ. Ανδρεαδάκη έχει παίξει ρόλο στην απόφασή του να μην εμβολιαστεί, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως ρισκάρει να κολλήσει τον ιό – στην κοινότητα αυτήν τη στιγμή υπάρχουν έξι διεγνωσμένα κρούσματα. «Αφήνω τη ζωή μου στα χέρια του Θεού, εκείνος θα με οδηγήσει όταν και εκεί που πρέπει», αναφέρει, τονίζοντας πως στον Σοκαρά το εμβόλιο δεν είναι το κυρίαρχο θέμα – «το πρώτο είναι η τιμή του λαδιού». 

Ούτε η 86χρονη μητέρα του Αναστασία έχει εμβολιαστεί – και δεν σκοπεύει. «Σκέφτομαι ότι είμαι 86 χρόνων, πόσο να ζήσω ακόμη;» λέει η ίδια στην «Κ», τονίζοντας ωστόσο πως δεν φοβάται τις παρενέργειες ή κάτι τέτοιο –«εδώ δεν φοβάμαι τον χάρο, το εμβόλιο θα φοβηθώ;»– απλώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστεί. Ούτε ο 69χρονος συγχωριανός τους Χαράλαμπος Παχιαλάκης φοβάται, εντούτοις δεν εμβολιάζεται. «Θα το κάνω αργότερα, άμα το κάνουν και οι άλλοι, άμα δεν έχω δουλειά», σημειώνει, «εδώ είμαστε μικρή κοινωνία, δεν έχουμε επαφές».

Η σχετική ασφάλεια, φυσικά, που προσφέρουν τα απομονωμένα μη αστικά κέντρα δεν είναι ο μόνος αποτρεπτικός λόγος. Η παραπληροφόρηση, οι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις η πίστη, παρά την επίσημη στάση της Εκκλησίας, η οποία έχει ταχθεί υπέρ των εμβολίων, φαίνεται να επηρεάζουν μέλη της κοινωνίας. Στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας, το σύνολο των εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση αντιστοιχούσε μέχρι την Τετάρτη στο 20,1% του πληθυσμού. «Δεν με έχουν πείσει τα ΜΜΕ», αναφέρει 62χρονος κάτοικος, ο οποίος ενημερώνεται κυρίως από τον τοπικό Τύπο και από διάφορους κληρικούς κατά των εμβολίων. Σε πολλές σελίδες χριστιανών ορθόδοξων στο Facebook αναφέρονται απόψεις κατά του εμβολιασμού, ενώ κάποιοι χρήστες κατέκριναν μια πιστή, όταν παρέθεσε την είδηση ότι ο μητροπολίτης Πειραιώς εμβολιάστηκε και προέτρεψε να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. «Βάζετε τον εαυτό σας πάνω από τον μητροπολίτη Μόρφου», ο οποίος είναι κατά των εμβολίων, «ήμαρτον», σχολίασε μια άλλη πιστή. 

Πάντως, λίγοι κληρικοί και η δική τους ερμηνεία της πίστης δεν τους επηρεάζουν όλους, ωστόσο αρκετές νέες γυναίκες, ειδικά μετά την είδηση πως τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται με το AstraZeneca μπορεί να επηρεάζουν περισσότερο εκείνες, επέλεξαν να περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα για τα υπόλοιπα εμβόλια, ενώ άλλες προτιμούν να μην εμβολιαστούν καθόλου. Η 24χρονη Μαριέττα αναφέρει πως η γυναικολόγος της είπε ότι «καλό είναι οι γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης να το αποφύγουν», σημειώνει στην «Κ». 

Μια 27χρονη νοσηλεύτρια στη Θεσσαλονίκη τονίζει πως είναι υπέρ των εμβολίων, αλλά φοβάται ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν τα εμβόλια επηρεάζουν την εγκυμοσύνη και η ίδια, καθώς βρίσκεται σε σταθερή σχέση, μπορεί να θελήσει να μείνει έγκυος. Το CDC, Κέντρο για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Λοιμώξεων των ΗΠΑ, αναφέρει πως αν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος στο μέλλον, μπορεί να εμβολιαστεί. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως οποιοδήποτε εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, προκαλεί προβλήματα γονιμότητας», τονίζει. Θέματα υγείας αποτρέπουν άλλους από το να κάνουν το εμβόλιο. «Εχω τέσσερα αυτοάνοσα και δεν μπορώ να εμπιστευθώ ένα εμβόλιο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και που όπως βλέπουμε έχει πολλές και συχνές παρενέργειες, ακόμη και θανάτους», λέει στην «Κ» μια 59χρονη αγιογράφος, παρόλο που η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων φαίνεται να προκλήθηκε από άλλους λόγους.

Ενας 58χρονος αναισθησιολόγος υπογραμμίζει πως, ενώ φοβάται μην κολλήσει, έχει επιλέξει να μην εμβολιαστεί ακόμη. «Δεν έχει τελειώσει η έρευνα, θα ήθελα να έχω ένα προϊόν πιο σίγουρο, να μη με αναγκάζουν να πάρω μια απόφαση». Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, λέει στην «Κ» ότι τα ποσοστά δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών. «Το 10% των υπαλλήλων είναι σε λίστα αναμονής ή είναι άτομα που γιατροί τούς συνιστούν να μην εμβολιαστούν», αναφέρει. Μπορεί στην αρχή κάποιοι υγειονομικοί να ήταν επιφυλακτικοί αλλά τώρα θέλουν να εμβολιαστούν, τονίζει, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν και 6.000 υγειονομικοί που νόσησαν και δεν έχουν εμβολιαστεί. «Δεν υπάρχουν αρνητές στις τάξεις μας», επισημαίνει.

Τα προβλήματα

Σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, οι εμβολιασμοί πηγαίνουν πολύ καλά, όπως στην Κέας – Κύθνου, όπου το 62,8% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (45,4%). Ωστόσο, αλλού τα ποσοστά είναι ακόμα ανησυχητικά χαμηλά. Στην Ανατολική Αττική, το 13,7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Στη Δυτική Αττική, το 13%. Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός λέει στην «Κ» πως δεν γνωρίζει κάποιο συγκεκριμένο λόγο που να αποτρέπει κατοίκους από το να εμβολιαστούν. Εκπρόσωποι εμβολιαστικών κέντρων της περιοχής όμως αναφέρουν ότι πολλοί εμβολιάζονται. «Δεν έχουμε τέτοιο θέμα», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Μπέλλος, διευθυντής του κέντρου στο Κορωπί, σχετικά με τους αρνητές των εμβολίων. Η υπεύθυνη εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, Κυριακή Ακριτίδου, τονίζει πως έχουν πολλά ραντεβού και καθόλου ακυρώσεις. «Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, χτίζουμε τείχος ανοσίας», λέει ο δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης. Ο Κωνσταντίνος Καράμπελας, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και υπεύθυνος δημόσιας υγείας του Δήμου Μεγάρων, δηλώνει στην «Κ» πως οι αριθμοί είναι μικροί γιατί κάποιοι ακύρωσαν ραντεβού AstraZeneca, αλλά κυρίως εξαιτίας των υποστελεχωμένων εμβολιαστικών κέντρων και της διάθεσης εμβολίων. Το Κέντρο Υγείας Μεγάρων, στην αρχή των εμβολιασμών και για τουλάχιστον ενάμιση μήνα, είχε διαθεσιμότητα 38 εμβολίων για κάθε ημέρα – τώρα είναι 75. «Υπήρχε πρόβλημα με το προσωπικό, με τη στελέχωση και με τη διάθεση των εμβολίων», αναφέρει – «τώρα όλα πάνε ρολόι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή