Οι πιο πιστοί μας φίλοι ζητούν αποδείξεις φροντίδας

Οι πιο πιστοί μας φίλοι ζητούν αποδείξεις φροντίδας

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα στα τέσσερα σκυλιά που εγκαταλείπεται είναι καθαρόαιμο. Ενα τσοπανόσκυλο ή ένα κυνηγόσκυλο γεννά 12 κουτάβια δύο φορές τον χρόνο. Υπάρχει τεράστια προσφορά σκυλιών και γατιών σε σχέση με τη ζήτηση και δεν υπάρχουν δυνητικοί ιδιοκτήτες για όλα αυτά τα ζώα. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο αδέσποτα σκυλιά, ενώ χιλιάδες άλλα ζουν σε δύσκολες έως και απαράδεκτες συνθήκες σε κυνοκομεία. Εκατοντάδες κουτάβια που προέρχονται από οικόσιτα ζώα εγκαταλείπονται στα σκουπίδια ημιθανή, πνίγονται λίγο μετά τη γέννηση ή αφήνονται στο πουθενά μόλις κλείσουν ένα μήνα ζωής, οπότε τυπικά είναι σε θέση να τρώνε κανονική τροφή. 

Αυτή την τραγική και εντελώς αναχρονιστική κατάσταση για τα ζώα που συνηθίζουμε να αποκαλούμε τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου έρχεται να αντιμετωπίσει το νέο νομοσχέδιο που αφορά την ευζωία των ζώων συντροφιάς – «Πρόγραμμα Αργος», το οποίο επιβάλλει υποχρεωτική στείρωση των οικόσιτων ζώων συντροφιάς σε όλους τους ιδιοκτήτες με ελάχιστες εξαιρέσεις. 

Το νομοσχέδιο το οποίο θα βρίσκεται υπό διαβούλευση έως την επόμενη Πέμπτη και η διάταξη που αφορά την υποχρεωτική στείρωση ξύπνησε τα «ζωοφιλικά αντανακλαστικά» χιλιάδων ανθρώπων. Μέσα σε 6 μέρες αναρτήθηκαν 4.000 σχετικά σχόλια και ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά. 
Οι αντιρρησίες της στείρωσης χρησιμοποιούν πολλά επιχειρήματα όπως προκύπτει από τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί στη διαβούλευση μέχρι και το δικαίωμα του σκύλου να αποφασίζει…

Οι πιο πιστοί μας φίλοι ζητούν αποδείξεις φροντίδας-1

«Oι δήθεν ζωόφιλοι που είναι κατά της καθαροαιμίας σκύλων προσπαθούν να βλάψουν τις ράτσες και την κυνοφιλία! Και εσείς θα τους το επιτρέψετε; Σκύλος υγιής δεν στειρώνεται! Εκτός αν το θέλει ο ίδιος! Ρωτήστε τα λοιπόν και όταν σας απαντήσουν το ξανασυζητάτε… Οχι στη στείρωση!» αναφέρεται επί λέξει. «Είναι τουλάχιστον αδιανόητο και σίγουρα απάνθρωπο να ακρωτηριάσουν όλα τα σκυλιά της Ελλάδας για να μην υπάρχουν αδέσποτα. Μόνο όμως το ανθρώπινο είδος θα μπορούσε να σκεφτεί τέτοια τιμωρία για τον καλύτερο και πιο πιστό φίλο του». Υπάρχουν σχόλια που αφορούν την ψυχολογία του σκύλου –για τις γάτες δεν γίνεται λόγος–, τα δικαιώματα των ιδιοκτητών καθαρόαιμων σκύλων να μπορούν να ζευγαρώνουν τα ζώα που έχουν αποκτήσει με υψηλό αντίτιμο και πολλά ακόμα.

Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι που περισυλλέγουν καθημερινά δεκάδες κουτάβια από τα σκουπίδια και περιθάλπουν πολλά εγκαταλελειμμένα –πρώην πολυαγαπημένα– ζώα εξηγούν ότι η υποχρεωτική στείρωση είναι η μόνη λύση για να σταματήσει η πληγή των αδέσποτων που ταλαιπωρούνται και συχνά ταλαιπωρούν. Οσον αφορά επίσης την υγεία τους, τα ζώα συντροφιάς που έχουν στειρωθεί ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν καλύτερη υγεία από όσα «αφήνονται στη φύση τους». 

«Πριν από δέκα χρόνια υιοθέτησα ένα ενήλικο γαλλικό μπουλντόγκ. Ούτε που ήξερα ότι ήταν σκυλί ράτσας. Μου είπαν ότι επειδή ήταν καθαρόαιμο θα μπορούσα να δώσω εύκολα τα κουτάβια και έτσι μπήκα στη διαδικασία», λέει στην «Κ» η Βάλια Ο., εθελόντρια στη φροντίδα αδέσποτων ζώων. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν δύσκολα. «Αυτά τα ζώα έχουν πολλά προβλήματα υγείας και όταν γεννούν είναι με καισαρική. Κόντεψα να χάσω το σκυλί μου και τα τρία από τα έξι κουτάβια πέθαναν. Επίσης, όλο αυτό κόστισε πολλά χρήματα γιατί, εκτός από τη νοσηλεία της μητέρας, και τα κουτάβια χρειάζονται τροφή μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να μπορούν να υιοθετηθούν», συμπληρώνει. 

Στη συνέχεια πολύ συχνά όσοι γοητεύονται από ένα γλυκύτατο κουτάβι, διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες ενός ενήλικου ζώου. «Βρίσκουμε πολλά χρονιάρικα σκυλιά στον δρόμο. Και άπειρα κουτάβια σε σακούλες, σε τσουβάλια, πεταμένα».

Στα οικόσιτα ζώα έχει πάψει να ισχύει ο έλεγχος του πληθυσμού που συμβαίνει στη φύση, όπου σε μια αγέλη σκύλων ζευγαρώνουν μόνο τα κυρίαρχα ζώα. Ενα οικόσιτο σκυλί μπορεί να γεννήσει από 10 έως 20 κουτάβια τον χρόνο. «Αυτή η αύξηση του πληθυσμού δεν μπορεί να υποστηριχθεί ούτε από τη φύση ούτε όμως και από την κοινωνία».

Το ποινολόγιο

Ο νέος νόμος προβλέπει πολύ υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Το χρηματικό πρόστιμο για φόνο ή βασανισμό ζώου αλλά και εγκατάλειψη νεογέννητων φθάνει τις 30.000-50.000 ευρώ. Η κακοποίηση ή βάναυση μεταχείριση ενός ζώου και ο εκούσιος τραυματισμός του επισύρουν πρόστιμο 5.000 έως και 15.000 ευρώ ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος. Απαγορεύεται επίσης η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους ή στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων (πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο) ή η συμμετοχή του ζώου σε θεάματα (πρόστιμο 20.000 ευρώ) και η εκτροφή και εκπαίδευσή του ώστε να συμμετέχει σε μάχη (πρόστιμο 20.000 ευρώ). Η παράλειψη στείρωσης σκύλου ή γάτας επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, όπως και η παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζώου, κτηνιατρικής εξέτασης ή του ετήσιου εμβολιασμού του. Επίσης 100 ευρώ είναι το πρόστιμο για παράλειψη άμεσου καθαρισμού των περιττωμάτων του ζώου και τήρησης των κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή