Εμβόλιο AstraZeneca: Σωστή η επίσπευση της δεύτερης δόσης

Εμβόλιο AstraZeneca: Σωστή η επίσπευση της δεύτερης δόσης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 αποδεικνύεται η δεύτερη δόση των εμβολίων, ενώ η επίσπευση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, από τις 12 εβδομάδες στις 8 μετά την πρώτη δόση, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς επιστήμονες σωστή πρακτική, καθώς βοηθάει στην επίτευξη της μέγιστης παραγωγής αντισωμάτων σε μικρότερο διάστημα.

Αυτά είναι ορισμένα βασικά συμπεράσματα από την εν εξελίξει μελέτη που διεξάγει η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σε εθελοντές που έχουν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Οι ερευνητές προχώρησαν και στη σύγκριση της παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca, σε εθελοντές ηλικίας 60 έως 64 ετών, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η ύπαρξη των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε ποσοστό άνω του 30% είναι ενδεικτική της αδρανοποίησης του ιού και σε ποσοστό άνω του 75% δηλώνει πολύ υψηλή προστασία έναντι του ιού. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της μελέτης, Ευάγγελος Τέρπος (καθηγητής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ), Ιωάννης Τρουγκάκος (καθηγητής τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ) και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης του ΕΚΠΑ), συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα 78 πολιτών που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer με αυτά 73 πολιτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca. Πριν από την πρώτη δόση των εμβολίων δεν υπήρχε διαφορά στην τιμή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μεταξύ των δύο ομάδων. Την 22η ημέρα (πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer), το 78% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξε εξουδετερωτικά αντισώματα, έναντι του 56% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Tην 50ή ημέρα, που η ομάδα του εμβολίου της Pfizer είχε λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Συνολικά το 98% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξε εξουδετερωτικά αντισώματα (σχεδόν όλοι σε επίπεδα άνω του 75%) έναντι του 75% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca. Στη ομάδα του εμβολίου της AstraZeneca μόνο το 11% είχε τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 75%, 50 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ατόμων με θετικούς τίτλους αντισωμάτων και με το εμβόλιο της AstraZeneca μεταξύ τρίτης και έβδομης εβδομάδας μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Οπως αναφέρουν οι καθηγητές, «η μελέτη του ΕΚΠΑ δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ μεγάλη και στην ομάδα των συμπολιτών μας ηλικίας 60-64 ετών. Η δεύτερη δόση των εμβολίων είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2.

»Τα αποτελέσματα με το εμβόλιο των AstraZeneca δηλώνουν ότι η επιλογή πολλών χωρών –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– να προτείνουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε διάστημα λιγότερο των 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση είναι σωστή, ώστε να μειωθεί το διάστημα μέχρι την επίτευξη της μέγιστης παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή