Άρση περιοριστικών μέτρων: Νέες οδηγίες για τις πτήσεις

Άρση περιοριστικών μέτρων: Νέες οδηγίες για τις πτήσεις

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές αλλαγές στις αεροπορικές μετακινήσεις έφεραν το άνοιγμα του τουρισμού και η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων εντός της χώρας. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προχώρησε στην έκδοση οδηγιών που διέπουν τις αεροπορικές μετακινήσεις εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού.

Σε εφαρμογή παραμένει η απαγόρευση εισόδου των υπηκόων τρίτων κρατών στη χώρα (δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Συμφωνίας Σένγκεν). Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται και οι επιβάτες μόνιμοι κάτοικοι 21 χωρών. 

Επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η είσοδος στη χώρα κατοίκων από Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδά, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη. 

Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι, εκτός από τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form), η ολοκλήρωση του εμβολιασμού (για τον κορωνοϊό) προ τουλάχιστον 14 ημερών και η προσκόμιση του σχετικού πιστοποιητικού που έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί για κορωνοϊό με εργαστηριακό έλεγχο (PCR) εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ή να διαθέτουν βεβαίωση νόσησης ισχύος 2 έως 9 μηνών. Οι προϋποθέσεις ισχύουν για όλους τους επιβάτες άνω των πέντε ετών. 

Στο μεταξύ, σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. 

Για τις πτήσεις εσωτερικού, οι επιβάτες θα πρέπει είτε να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες είτε να επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης (2 έως 9 μήνες πριν). Εναλλακτικά, θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό PCR τεστ (των τελευταίων 72 ωρών) ή rapid test (εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19) που έχει γίνει εντός των τελευταίων 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. 

Δικαίωμα ταξιδιού έχουν και όσοι έχουν προχωρήσει σε self test εντός 24 ωρών, το αποτέλεσμα του οποίου πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση (φόρμα συμπλήρωσης βρίσκει κανείς στο: https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή