Έρευνα του ΠΟΥ για την εργασία

Έρευνα του ΠΟΥ για την εργασία

έρευνα-του-που-για-την-εργασία-561367135

Ανυπολόγιστο είναι το ανθρώπινο κόστος από την πολύωρη εργασία, σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε σε όλο τον κόσμο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η μελέτη που δόθηκε, χθες, στη δημοσιότητα διαπιστώνει ότι πράγματι «η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη». Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την υπερβολική εργασία, τάση η οποία ενδέχεται να εμφανίζει τους τελευταίους μήνες επιδείνωση εξαιτίας της πανδημίας.

Η πρώτη παγκόσμια έρευνα επί του αντικειμένου, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Environment International», διαπιστώνει ότι 745.000 θάνατοι –καταγράφηκαν το 2016– συνδέονται με υπερβολικά πολλές ώρες δουλειάς. Η τραγική τάση εμφανίζει αύξηση της τάξεως του 30% συγκριτικά με το 2000. Οπως επισημαίνει η Μαρία Νέιρα, επικεφαλής του ΠΟΥ για το Περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή και την Εργασία, «η δουλειά που υπερβαίνει τις 55 ώρες την εβδομάδα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Στόχος μας με τη δημοσιοποίηση αυτής της πληροφορίας είναι να προωθήσουμε ενέργειες και πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατευθούν η ζωή και η υγεία του εργατικού δυναμικού». 

Έρευνα του ΠΟΥ για την εργασία-1

Οι ερευνητές, αφού συνυπολόγισαν στοιχεία από 194 κράτη, διαπίστωσαν ότι η εργασία που υπερβαίνει τις 55 ώρες ανά εβδομάδα συνδέεται με 35% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και 17% της πιθανότητας θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια, συγκριτικά με τα ποσοστά που εμφανίζονται όταν η εβδομαδιαία εργασία δεν ξεπερνά τις 35 έως 40 ώρες.

Καθώς για τη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν την περίοδο 2000-2016, δεν έχουν περιληφθεί οι χρονιές της πανδημίας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αύξηση της τηλεργασίας, αλλά και γενικότερα η σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας, εξαιτίας της πανδημίας ενίσχυσε τους κινδύνους. «Η πανδημία επιταχύνει τις εξελίξεις, που πιθανώς να ενισχύσουν την αύξηση των εργασιακών ωρών» επισημαίνει ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον το 9% των εργαζομένων απασχολείται υπερβολικά πολλές ώρες. Η μείωση των εργασιακών ωρών, προσθέτει ο Φρανκ Πέγκα, τεχνικός επικεφαλής του ΠΟΥ, είναι επωφελής και για τους εργοδότες καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή