Μεταναστευτικό: Aύξηση παράνομων εισόδων στην Ευρώπη

Μεταναστευτικό: Aύξηση παράνομων εισόδων στην Ευρώπη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των παράνομων εισόδων στα περισσότερα μεταναστευτικά μονοπάτια στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, σημαντική μείωση της τάξης του 58% των μεταναστευτικών αφίξεων στο Αιγαίο καταγράφεται το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Frontex

To πρώτο 4μηνο του 2021 εισήλθαν στην Ευρώπη 36.100 μετανάστες, κατά 1/3 περισσότεροι από ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Aύξηση της τάξης του 157% σημείωσαν οι αφίξεις στον μεταναστευτικό δρόμο της Κεντρικής Μεσογείου από την Αφρική στην Ιταλία και τη Μάλτα. Από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο 11.600 άνθρωποι πέρασαν παράνομα στην Ευρώπη.  

Από τον δρόμο της Ανατολικής Μεσογείου (Αιγαίου) σημειώθηκε μείωση μεταναστευτικών αφίξεων της τάξης του 58%. Συγκεκριμένα, από την Τουρκία πέρασαν στα νησιά του Αιγαίου 4.828 άτομα το πρώτο τετράμηνο του έτους. Ωστόσο αξιοσημείωτη αύξηση της τάξης του 93% κατέγραψαν οι αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη μέσω του δρόμου των Δυτικών Βαλκανίων καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Frontex, εισήλθαν 11.606 άτομα μέσω αυτής της οδού στην Ευρώπη. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι θεωρείται πιθανό αρκετοί από αυτούς να βρίσκονταν στην Ελλάδα και μέσω των Βαλκανίων να προσπάθησαν να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Χθες, εξάλλου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Μαυροβούνι Λέσβου βρίσκεται σε ύφεση. Δύο νέα κρούσματα COVID-19 εντοπίστηκαν χθες στο προσωρινό ΚΥΤ Λέσβου στο Μαυροβούνι Λέσβου, έναντι 17 που βρέθηκαν προχθές και 18 την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021. Σύμφωνα με το υπουργείο, διενεργήθηκαν σταδιακά rapid tests σε όλο τον πληθυσμό των διαμενόντων και εντός του χώρου της καραντίνας βρίσκονται 66 άτομα τα οποία έχουν βρεθεί θετικά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για όσους εξέρχονται από το ΚΥΤ διενεργούνται rapid tests δειγματοληπτικά προς το παρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή