Άρση lockdown: Σαρωτικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων

Άρση lockdown: Σαρωτικοί έλεγχοι για τήρηση των μέτρων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής βρίσκεται η κυβέρνηση με φόντο τα φαινόμενα «χαλάρωσης» που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.  

Ήδη από χθες τα μηνύματα που εστάλησαν από το Μαξίμου, με βασικότερο αυτό του πρωθυπουργού – αλλά και του Σωτήρη Τσιόδρα – αποτυπώνουν τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ελλιπής, σε πολλές περιπτώσεις, τήρηση των μέτρων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, το τελευταίο τριήμερο (Παρασκευή με Κυριακή) βεβαιώθηκαν 781 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 συλλήψεις.

Διαβάστε επίσης: Φόβοι χαλάρωσης και το Plan B

Όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, επί τάπητος έχει τεθεί επιχειρησιακό σχέδιο σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Βασικότερο πρόβλημα θεωρείται η μη χρήση μάσκας από αρκετούς πολίτες, ενώ στο «ραντάρ» των αρχών βρίσκονται ακόμη περιστατικά επιχειρήσεων που κάνουν χρήση και των εσωτερικών χώρων, αλλά και εικόνες μη τήρησης των προβλεπόμενων αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, εντατικούς ελέγχους της αστυνομίας ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες έως την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά και διακριτικές παρεμβάσεις για περιστατικά μη χρήσης μάσκας. 

Παράλληλα, για την καλύτερη επιτήρηση της κατάστασης, θα εκδίδεται σε καθημερινή βάση δελτίο για τους απολογισμούς των ελέγχων, με στοιχεία για παραβάσεις και πρόστιμα.

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», άλλωστε, η κυβέρνηση θα εξετάσει το επόμενο διάστημα και την ενεργοποίηση του πλάνου για τοπικά lockdowns, εφόσον τα μέτρα δεν τηρηθούν και οδηγηθούμε σε εξάρσεις της πανδημίας. 

Διαβάστε επίσης: Self-test στον ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει έως 23 Μαΐου

«Κόκκινοι» οι δρόμοι της Αθήνας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Περιφέρεια Αττικής την Τρίτη, η κίνηση και το προ καραντίνας μποτιλιάρισμα επανήλθαν στους δρόμους της Αθήνας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. 

Ειδικά τις πρωινές ώρες αιχμής, σε κεντρικές λεωφόρους επικρατεί χάος με τις οδικές αρτηρίες να «κοκκινίζουν» στους χάρτες. 

Τα στοιχεία είναι συγκριτικά με την περίοδο του 2020 και του 2019 και αφορούν 20 κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Κατά μέσο όρο η κυκλοφορία τις ώρες αιχμής (7:00 – 10:00) παρουσιάζεται αυξημένη κατά 5.2% σε σχέση με πέρσι και κατά 5.9% σε σχέση με το 2019.

Η αύξηση της κυκλοφορίας, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως την κατέγραψε το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, ξεπερνά και το 50% , με το μεγαλύτερο πρόβλημα να καταγράφεται στο ρεύμα της Λ. Κηφισίας προς το κέντρο της Αθήνας (54%). 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή