Λύτρα 90 εκατ. δολαρίων σε εννέα μήνες για τους χάκερς που «χτύπησαν» τον αγωγό Colonial Pipeline

Λύτρα 90 εκατ. δολαρίων σε εννέα μήνες για τους χάκερς που «χτύπησαν» τον αγωγό Colonial Pipeline

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύτρα συνολικού ύψους 90 εκατ. δολαρίων σε κρυπτονόμισμα bitcoin φέρεται να εισέπραξαν οι χάκερ που συνδέονται με την οργάνωση «DarkSide» και οι οποίοι «χτύπησαν» την προηγούμενες ημέρες τον πετρελαιαγωγό Colonial Pipeline.

Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η επιχείρηση Colonial Pipeline, η οποία διαχειρίζεται τον πετρελαιαγωγό που έπεσε θύμα χάκινγκ και ετέθη εκτός λειτουργίας επί έξι μέρες, πλήρωσε με 5 εκατ. δολάρια τους Ανατολικοευρωπαίους χάκερ που βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Σύμφωνα με το μπλογκ Elliptic, το οποίο επικαλούνται τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, η οργάνωση «DarkSide» και οι συνεργάτες της συνέλλεξαν τουλάχιστον 90 εκατ. δολάρια σε bitcoin τους τελευταίους εννέα μήνες από 47 θύματα.

Υπενθυμίζεται πως η διακοπή λειτουργίας του πετρελαιαγωγού οδήγησε σε ελλείψεις καυσίμων εν μέρει επειδή πανικόβλητοι καταναλωτές άρχισαν να αγοράζουν πετρέλαιο κατά μήκος των πολιτειών της Ανατολικής Ακτής στην Αμερική. 

Ο αγωγός της Colonial Pipeline, που μεταφέρει 100 εκατ. γαλόνια καύσιμα, άρχισε να αντλεί ξανά μετά τη λήψη μέτρων ασφαλείας την περασμένη Τετάρτη. Για να επανέλθει πλήρως η ποσότητα διανομής χωρίς προβλήματα και διακοπές θα χρειαστούν αρκετές μέρες ακόμη. Η αναστολή λειτουργίας του αγωγού οδήγησε σε ελλείψεις από τη Βιρτζίνια ώς τη Φλόριντα, δύο διυλιστήρια περιόρισαν την παραγωγή, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες επανασχεδίασαν τον ανεφοδιασμό τους για τις επόμενες μέρες.

Το κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση ήταν ransomware, ανέφεραν δύο πηγές του κλάδου της κυβερνοασφάλειας, καλά ενημερωμένες για την υπόθεση. Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να κλειδώνει τα συστήματα, κρυπτογραφώντας δεδομένα και ζητώντας λύτρα για να ανακτηθεί η πρόσβαση. Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια. Το FBΙ που ερευνά την υπόθεση πιστεύει ότι οι χάκερ συνδέονται με την οργάνωση «DarkSide». Πάντως η αμερικανική υπηρεσία αποθαρρύνει τα θύματα να καταβάλουν τα διεκδικούμενα λύτρα, καθώς δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι οι δράστες θα αποδεχθούν τους όρους της συμφωνίας. Παράλληλα, η καταβολή λύτρων προσφέρει κίνητρο και σε άλλους εν δυνάμει χάκερ να μιμηθούν τέτοιου είδους επιθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή