Από τους μάγειρες στην ΕΜΑΚ: Για ποιους εργαζόμενους ήταν πάντα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Από τους μάγειρες στην ΕΜΑΚ: Για ποιους εργαζόμενους ήταν πάντα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα του εμβολιασμού όλων των μελών της ΕΜΑΚ κατά της Covid-19, προκάλεσε «θόρυβο», όντας το πρώτο επάγγελμα του δημοσίου στο οποίο καθίσταται υποχρεωτικό το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ωστόσο, δεν αποτελεί τον μοναδικό κλάδο στη χώρα, όπου η χορήγηση εμβολίου -για εκτός Covid λοιμώξεις- είναι υποχρεωτική.

Όπως τόνισε στο «kathimerini.gr» ο Γενικός Αρχίατρος, Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Λάζαρος Καρνέσης, «κανένας εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός εάν δεν απειλείται η δημόσια υγεία». Όμως για κομμάτι εργαζομένων στην Εμπορική Ναυτιλία, εμβόλια για τον κίτρινο πυρετό ή τον τύφο -μεταξύ άλλων- θεωρούνται υποχρεωτικά.

Special workers

Όσον αφορά την απόφαση για την ΕΜΑΚ, σύμφωνα με τον κ. Καρνέση θεωρούνται ειδικοί εργαζόμενοι (special workers) και εκεί «πατάει» η συγκεκριμένη διαταγή, στο νομικό κομμάτι.

Παράλληλα, το ζήτημα με παιδιά νηπιαγωγείων και την απόφαση του ΣτΕ αποτελεί και εδώ δημοσίου σκοπού συνταγματική πρόβλεψη του κράτους για τη δημόσια υγεία.

Υποχρεωτικός θεωρείται και ο εμβολιασμός στρατιωτικών κατά της γρίπης, την ώρα που ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επεσήμανε στο «kathimerini.gr» πως η υποχρεωτικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο. Όπως είπε «οι εργαζόμενοι στις κουζίνες των εστιατορίων εδώ και χρόνια έχουν την υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι για την ηπατίτιδα και τα παιδιά στα σχολεία εδώ και χρόνια είναι υποχρεωμένα να είναι εμβολιασμένα για όλες τις παιδικές ασθένειες».

«Και εγώ όταν ήμουν στην Αγγλία ήμουν υποχρεωμένος να έχω εμβολιαστεί για την ηπατίτιδα, αλλιώς δεν μπορούσα να μπω στο χειρουργείο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, o κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά δεδομένα ότι το εμβόλιο διακόπτει τη διασπορά του ιού. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι προστατεύει τους εαυτούς μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για αυτό τον λόγο δεν μπορούσε να τεθεί ευθύς εξαρχής θέμα υποχρεωτικότητας. Όσο τεκμηριώνεται το ζήτημα μπαίνει και η υποχρέωση εμβολιασμών κατά της Covid-19 στο τραπέζι». 

Προστασία των μελών της υπηρεσίας

Για την ΕΜΑΚ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σημείωσε πως το ζήτημα ήταν η προστασία των ίδιων των μελών της υπηρεσίας, καθώς εάν κάποιος μολυνθεί μπορεί να μεταφέρει τον ιό σε όλη την ομάδα, ενώ -όπως είπε- για τους γιατρούς η λογική είναι διαφορετική. «Το πιο φυσιολογικό είναι να γίνει και στους υγειονομικούς υποχρεωτικός ο εμβολιασμός», ανέφερε.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Λάζαρο Καρνέση «κανείς δεν μπορεί οριζόντια να καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή να απολύσει κάποιον επειδή δεν εμβολιάστηκε».

Στη Βηρυττό

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, δήλωσε στο «kathimerini.gr» πως με αφορμή τη διαταγή του Π.Σ. και στο παρελθόν, για την προστασία του εκάστοτε μέλους της ΕΜΑΚ και ολόκληρης της ομάδας, ήταν «υποχρεωτική» η υγειονομική προστασία. Για παράδειγμα πριν από το ταξίδι στη Βηρυττό τα μέλη της ομάδας θα έπρεπε να πάρουν ένα κοκτέιλ φαρμάκων για προστασία από τη χολέρα κ.λπ. Όποιος δεν ήθελε να το πάρει, αντικαθίστατο από άλλο συνάδελφό του.

«Την ώρα που μιλάμε για πανδημία, είναι κάτι που προβλέπει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός. όλα γίνονται στο πλαίσιο της υγειονομικής προστασίας. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η διαταγή από το αρχηγείο δεν προβλέπει ονομαστικό κατάλογο, παρά μόνο αθροιστικό. Δηλαδή δεν ζητεί τα ονόματα όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Ζητεί να ενημερωθεί για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, το έχουν προγραμματίσει ή δεν το έχουν προγραμματίσει μέχρι στιγμής. Για τους τελευταίους δίνει δικαίωμα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους μέχρι τις 11 Ιουνίου», σημείωσε.

«Κανένας δεν αρνήθηκε να εμβολιαστεί»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος, εξέφρασε την ενόχληση των μελών της ΕΜΑΚ για την διατύπωση της απόφασης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταθόπουλος τόνισε: «Μας ενοχλεί η απειλή, είναι απορημένοι οι συνάδελφοι γιατί δημιουργήθηκε ένα θέμα που δεν υπάρχει. Κανένας δεν αρνήθηκε να εμβολιαστεί».

Ο ίδιος χαρακτήρισε λανθασμένη τη διατύπωση της απόφασης και προειδοποίησε ότι μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Στο ερώτημα εάν υπάρχουν αρνητές εμβολιασμών στο Σώμα απάντησε ότι όπως και μέσα στην κοινωνία θα υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό αλλά δεν έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν «απλώς στάθηκαν πίσω – πίσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή