ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στον Σχίνο: Ενεργοποιήθηκε το 112 – Απομακρύνονται κάτοικοι από τρεις περιοχές

Την άμεση απομάκρυνση όλων των πολιτών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, διέταξε η πυροσβεστική ενώ ενεργοποιήθηκε εκ νέου το «112». Νωρίτερα είχε ζητηθεί η απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα. Η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει πυκνό πευκοδάσος.

Φωτιά στον Σχίνο: Ενεργοποιήθηκε το 112 – Απομακρύνονται κάτοικοι από τρεις περιοχές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους. 

Λίγη ώρα αργότερα, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους. 

Εστάλη μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε δασική έκταση έχει φτάσει μέχρι το Αλεποχώρι, κατακαίγοντας εκατοντάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους και καταστρέφοντας περιουσίες. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τη μάχη της κατάσβεσης δίνουν 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων, 62 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 9 PZL,1 CHINOOK & 2 E/Π για συντονισμό από αέρος.  

Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Τις δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός ΠΣ.

Διαβάστε: Κάηκαν σπίτια στο Αλεποχώρι – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις

Φωτιά στον Σχίνο: Ενεργοποιήθηκε το 112 – Απομακρύνονται κάτοικοι από τρεις περιοχές-1

Φωτιά στον Σχίνο: Ενεργοποιήθηκε το 112 – Απομακρύνονται κάτοικοι από τρεις περιοχές-2

Διακοπές κυκλοφορίας 

Όπως ενημερώνει η ΕΛ.ΑΣ. έχει πραγματοποιηθεί διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων σε:

Α) Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο

Β) Στο ύψος του 21ου χλμ επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι

Γ) Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, ρεύμα καθόδου

Δ) Στην οδό Αγ. Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα

Ε) Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, ρεύμα προς Αλεποχώρι, περιοχή Πευκενέας

ΣΤ) Στην οδό Χανίων, από το ύψος του Αγ. Ιερόθεου, ρεύμα προς Χάνι, περιοχή Κρύα Βρύση

Ζ) Στην οδό Μοράβα, από το Εθνικό Στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρη

Φωτιά στον Σχίνο: Ενεργοποιήθηκε το 112 – Απομακρύνονται κάτοικοι από τρεις περιοχές-3

Φωτιά στον Σχίνο: Ενεργοποιήθηκε το 112 – Απομακρύνονται κάτοικοι από τρεις περιοχές-4

Φωτιά στον Σχίνο: Ενεργοποιήθηκε το 112 – Απομακρύνονται κάτοικοι από τρεις περιοχές-5

Νωρίτερα, ερωτηθείσα για την φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας και τα επιχειρησιακά μέσα η κυβερνική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη σημείωσε:

«Το 112 είναι ένα έσχατο εργαλείο προειδοποίησης που κρίνεται επιχειρησιακά κατά περίπτωση αν πρέπει να ενεργοποιηθεί. Εν προκειμένω στον Σχίνο, στα μοναστήρια στο Αλεποχώρι η διαδικασία ενημέρωσης και εκκένωσης έγινε χθες το βράδυ με φυσική παρουσία με άψογο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Διαβάστε: Ο καπνός σκέπασε όλη την Αττική – Δείτε φωτογραφίες

Φωτιά στον Σχίνο: Ενεργοποιήθηκε το 112 – Απομακρύνονται κάτοικοι από τρεις περιοχές-6

Φωτιά στον Σχίνο: Ενεργοποιήθηκε το 112 – Απομακρύνονται κάτοικοι από τρεις περιοχές-7

Ο καπνός έφτασε μέχρι τις Κυκλάδες

Μέχρι τις Κυκλάδες έφτασε με την βοήθεια των ανέμων ο κάπνος από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες βράδυ στον Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε μεγάλος μέρος παρθένου πευκοδάσους στα Γεράνεια Όρη, φτάνοντας μέχρι το Αλεποχώρι.

Διαβάστε: Φωτιά στον Σχίνο: Κάηκαν σπίτια στο Αλεποχώρι – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις (εικόνες)

Δορυφορικές εικόνες από την διασπορά του καπνού από τη φωτιά στον Σχίνο, τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες σήμερα, κατέγραψε το σύστημα FIREHUB.

Σε αυτό φαίνεται ο καπνός να καλύπτει τον Σαρωνικό Κόλπο, όλα τα παράλια της Αθήνας, να κατευθύνεται νοτιοανατολικά και να φτάνει μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων – κυρίως στην Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο.

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα.

Ετσι, ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία.

Νωρίς το πρωί, οι Αθηναίοι είδαν τον ουρανό της Αττικής «μαυρισμένο» από τον καπνό και ανέβασαν τις σχετικές εικόνες στα social media.