Αστεροσκοπείο στο kathimerini.gr: Πολύ υψηλές οι τιμές μικροσωματιδίων στην Αττική

Αστεροσκοπείο στο kathimerini.gr: Πολύ υψηλές οι τιμές μικροσωματιδίων στην Αττική

Ο Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ -ΕΑΑ (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) τόνισε πως οι τιμές των μικροσωματιδίων είναι πολύ υψηλές και ανέφερε πως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στους εξωτερικούς χώρους. 

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του αέρα στην Αττική από την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της 19ης Μαΐου στον Σχίνο Λουτρακίου, παρατηρούν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως τονίζεται από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μεγάλο μέρος του καπνού από την πυρκαγιά μεταφέρεται προς την Αττική με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης, όπως αυτή καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο παρακολούθησης σωματιδιακών συγκεντρώσεων της εθνικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA) και επιπλέον μετρητικά συστήματα της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ενδεικτικά, στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζεται η χρονική εξέλιξη του φαινομένου (με βήμα 10 λεπτών) σε 6 θέσεις καταγραφής στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Θησείο, Κερατσίνι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Γλυφάδα). Από το στιγμιότυπο του μετρητικού δικτύου φαίνεται ότι στο διάστημα 14:00 – 15:00 η κάλυψη του καπνού αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής με τιμές που για τα μικρά σωματίδια PM2.5 προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 100 μg/m3. 

Αστεροσκοπείο στο kathimerini.gr: Πολύ υψηλές οι τιμές μικροσωματιδίων στην Αττική-1

Στο επόμενο διάγραμμα γίνεται αντιληπτό ότι το σύνολο του καπνού περιορίζεται πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους και μέχρι, περίπου, στο 1ο χιλιόμετρο της ατμόσφαιρας, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες μετρήσεις του νεφουψομέτρου της ομάδας που συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο EUMETNET Composite Observing System (https://e-profile.eu/#/cm_profile με ωριαία ανανέωση).

Αστεροσκοπείο στο kathimerini.gr: Πολύ υψηλές οι τιμές μικροσωματιδίων στην Αττική-2

Σημειώνεται πως η Ομάδα Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) παρακολουθεί την εξέλιξη του επεισοδίου και θα επανέλθει με νεότερα δεδομένα εφόσον το απαιτήσει η εξέλιξη του φαινομένου.

Αστεροσκοπείο στο kathimerini.gr: Πολύ υψηλές οι τιμές μικροσωματιδίων στην Αττική-3

Μιλώντας στο «kathimerini.gr» ο Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ -ΕΑΑ (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) τόνισε πως οι τιμές των μικροσωματιδίων είναι πολύ υψηλές και ανέφερε πως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στους εξωτερικούς χώρους. 

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ήταν αντιληπτή στον αέρα του λεκανοπεδίου η μυρωδιά του καμένου, που προερχόταν από την μεγάλη πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας.

Είναι ενδεικτικές οι φωτογραφίες που δείχνουν το εύρος του προβλήματος.

Συστάσεις από το υπ. Υγείας 

Το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, δια μέσου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, συστήνει τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα,
  • Καρδιοπαθείς,
  • Παιδιά, και
  • Άτομα άνω των 65 ετών

θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

  • Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Γ. Συστάσεις για τον καθαρισμό των οικιών μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς

Υπενθυμίζονται και οι συστάσεις σε ό,τι αφορά την τον καθαρισμό των οικιών κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς:

  • Να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού, να χρησιμοποιούνται είδη ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και τα παιδιά και τα κατοικίδια να κρατιούνται σε απόσταση.
  • Να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός/ εξαερισμός στον χώρο.
  • Καπνός, οσμές, αιθάλη/στάχτη: Τα υπολείμματα καπνού μπορεί να παραμείνουν για καιρό και να χρειαστεί να καθαριστούν οι οικίες σας πολλές φορές. Προτείνεται η τοποθέτηση μικρών πιάτων με ξύδι στο σπίτι για να απορροφήσουν τις οσμές
  • Γενική καθαριότητα: Οι επιφάνειες να σκουπίζονται με υγρό και στη συνέχεια στεγνό πανί.

Προτείνεται η αλλαγή και ο καθαρισμός όλων των φίλτρων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

  • Τοίχοι: Να πλένονται με άφθονο νερό και σαπούνι.
Αστεροσκοπείο στο kathimerini.gr: Πολύ υψηλές οι τιμές μικροσωματιδίων στην Αττική-4

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης και λόγω της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους. 

Λίγη ώρα αργότερα, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους. 

Εστάλη μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Αστεροσκοπείο στο kathimerini.gr: Πολύ υψηλές οι τιμές μικροσωματιδίων στην Αττική-5

Ο καπνός έφτασε μέχρι την Ικαρία

Μέχρι τις Κυκλάδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έφτασε με την βοήθεια των ανέμων ο κάπνος από την μεγάλη πυρκαγιά.

Διαβάστε: Φωτιά στον Σχίνο: Κάηκαν σπίτια στο Αλεποχώρι – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις (εικόνες)

Δορυφορικές εικόνες από την διασπορά του καπνού από τη φωτιά στον Σχίνο, τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες σήμερα, κατέγραψε το σύστημα FIREHUB.

Σε αυτό φαίνεται ο καπνός να καλύπτει τον Σαρωνικό Κόλπο, όλα τα παράλια της Αθήνας, να κατευθύνεται νοτιοανατολικά και να φτάνει μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων – κυρίως στην Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο.

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα.

Ετσι, ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία.

Αστεροσκοπείο στο kathimerini.gr: Πολύ υψηλές οι τιμές μικροσωματιδίων στην Αττική-6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Στοιχεία του ΕΑΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή