Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Σχίνο: Νέο μήνυμα από «112» για εκκένωση 4 οικισμών

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Σχίνο: Νέο μήνυμα από «112» για εκκένωση 4 οικισμών

Σε νέα ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» προχώρησε η Πολιτική Προστασία καθώς κρίθηκε αναγκαία η σύσταση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» προχώρησε η Πολιτική Προστασία καθώς κρίθηκε αναγκαία η σύσταση προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα.

Η πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας, μαίνεται ανεξέλεγκτη ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να δώσουν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή εντάσεων 7 μποφόρ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι πυροσβέστες έχουν επικεντρωθεί στο μέτωπο από Μάζι προς Χάνι, ωστόσο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε μία πολύ μεγάλη έκταση και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν 265 πυροσβέστες, 82 οχήματα, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας (το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 9 PZL,1 CHINOOK & 2 E/Π για συντονισμό από αέρος).  

Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Τις δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Σχίνο: Νέο μήνυμα από «112» για εκκένωση 4 οικισμών-1

Αναμένεται ενίσχυση ανέμων

Σύμφωνα με πρόγνωση του meteo.gr, οι ισχυροί άνεμοι δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην περιοχή αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες, φτάνοντας τοπικά τα 7-8 μποφόρ, ενώ προβλέπεται εξασθένηση το πρωί της Παρασκευής. 

Διαβάστε επίσης: Η φωτιά ξεκίνησε από ανθρώπινο χέρι σε ελαιώνα – Στάχτη 20.000 στρέμματα

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επεσήμανε πως «θα είναι μια δύσκολη βραδιά». Όπως είπε, έως τώρα έχουν καεί 20.000 στρέμματα δάσους από την πυρκαγιά που ξεκίνησε από καύση υλικών σε ελαιώνα.

Σημειώνεται πως από την Κέρκυρα όπου βρίσκεται, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασία κι ενημερώθηκε για την εξέλιξη της μεγάλης πυρκαγιάς.

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Σχίνο: Νέο μήνυμα από «112» για εκκένωση 4 οικισμών-2

Εκκένωση οικισμών

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Πέμπτης, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους.

Λίγη ώρα αργότερα, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.

Εστάλη μήνυμα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Διαβάστε ακόμη: Αστεροσκοπείο στο kathimerini.gr: Πολύ υψηλές οι τιμές μικροσωματιδίων στην Αττική

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Σχίνο: Νέο μήνυμα από «112» για εκκένωση 4 οικισμών-3

Στα ύψη οι τιμές μικροσωματιδίων στην Αττική

Ο Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής ερευνών του ΙΕΠΒΑ -ΕΑΑ (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) τόνισε στο «kathimerini.gr» πως οι τιμές των μικροσωματιδίων είναι πολύ υψηλές και ανέφερε πως οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση τους στους εξωτερικούς χώρους. 

Όπως τονίζεται από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μεγάλο μέρος του καπνού από την πυρκαγιά μεταφέρεται προς την Αττική με αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση των επιπέδων σωματιδιακής ρύπανσης, όπως αυτή καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο από το δίκτυο παρακολούθησης σωματιδιακών συγκεντρώσεων της εθνικής υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ (PANACEA) και επιπλέον μετρητικά συστήματα της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας (APCG) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ενδεικτικά, στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζεται η χρονική εξέλιξη του φαινομένου (με βήμα 10 λεπτών) σε 6 θέσεις καταγραφής στο Λεκανοπέδιο Αττικής (Θησείο, Κερατσίνι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αχαρνές, Γλυφάδα). Από το στιγμιότυπο του μετρητικού δικτύου φαίνεται ότι στο διάστημα 14:00 – 15:00 η κάλυψη του καπνού αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής με τιμές που για τα μικρά σωματίδια PM2.5 προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 100 μg/m3. 

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Σχίνο: Νέο μήνυμα από «112» για εκκένωση 4 οικισμών-4

Ο καπνός έφτασε μέχρι την Ικαρία

Μέχρι τις Κυκλάδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έφτασε με την βοήθεια των ανέμων ο κάπνος από την μεγάλη πυρκαγιά.

Διαβάστε: Φωτιά στον Σχίνο: Κάηκαν σπίτια στο Αλεποχώρι – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις (εικόνες)

Δορυφορικές εικόνες από την διασπορά του καπνού από τη φωτιά στον Σχίνο, τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες σήμερα, κατέγραψε το σύστημα FIREHUB.

Σε αυτό φαίνεται ο καπνός να καλύπτει τον Σαρωνικό Κόλπο, όλα τα παράλια της Αθήνας, να κατευθύνεται νοτιοανατολικά και να φτάνει μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων – κυρίως στην Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο.

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα.

Ετσι, ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή