Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων

Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πορεία αργής αποκλιμάκωσης συνεχίζει να εξελίσσεται η πανδημία COVID-19 στη χώρα μας. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.910 νέα κρούσματα της COVID-19 και 54 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Περαιτέρω μείωση καταγράφεται στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, που χθες ήταν 629 έναντι 642 προχθές και 683 πριν από μία εβδομάδα. Οι νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 295, ενώ εκδόθηκαν 328 εξιτήρια λόγω ίασης. Το ποσοστό κάλυψης των κλινών COVID στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες στο 38,4% και των κλινών Εντατικής COVID στο 70,6%.

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, 990 εντοπίστηκαν στην Αττική –σχεδόν το ένα τρίτο αυτών στον κεντρικό τομέα Αθηνών–, 142 στη Θεσσαλονίκη και 73 στην Αιτωλοακαρνανία. Αυξημένο αριθμό κρουσμάτων είχαν χθες αρκετά νησιά της χώρας –μεταξύ των οποίων η Aνδρος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Πάρος–, γεγονός που οι ειδικοί έχουν αποδώσει στη χαλάρωση των εορτών του Πάσχα.

Αντίθετα, πτωτική πορεία έχει η επιδημία στην Κάλυμνο, που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που επισκέφθηκε το νησί μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας, σημείωσε ότι πλέον τα ενεργά κρούσματα στο νησί έχουν μειωθεί στα 203 από 300 που είχαν φτάσει το προηγούμενο διάστημα και εκτίμησε ότι εάν συνεχιστεί η βελτιούμενη εικόνα στο νησί και τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τη Δευτέρα θα μπορούν να αρθούν τα μέτρα.

Οι μεταλλάξεις

Χθες το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 ανακοίνωσε την ταυτοποίηση επιπλέον 988 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση, σε σύνολο 1.064 δειγμάτων που αναλύθηκαν. Η πλειονότητα αφορούσε το βρετανικό στέλεχος (751) και 233 το στέλεχος Β.1.1.318, το οποίο συνεχίζει να παρατηρείται σε αυξανόμενο ποσοστό.

Εν τω μεταξύ, άμεση επαναλειτουργία όλων των κλινικών, ανά ιατρική ειδικότητα, επανέναρξη των χειρουργείων και των εξωτερικών ιατρείων, επιστροφή του νοσοκομείου στη γενική εφημερία και αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19 κατά αναλογία ίδια με τα υπόλοιπα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Αττικής ζητούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», το οποίο προς το παρόν παραμένει αποκλειστικά COVID. Oπως επισημαίνουν, «κάθε μήνα που το νοσοκομείο μένει κλειστό χάνονται 700 χειρουργεία από ασθενείς που τα έχουν ανάγκη, 5.000 ραντεβού σε τακτικά ιατρεία και πάμπολλες διαγνωστικές εξετάσεις και μικροεπεμβάσεις. Eνα νοσοκομείο-πυλώνας στην αντιμετώπιση των επειγόντων λείπει από τη γενική εφημερία, με τους εξειδικευμένους ιατρούς σε παθολογικά περιστατικά, τραύμα, αγγειακά συμβάντα, καρδιολογικά επείγοντα κ.ά.». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή