Πανελλαδικές: Οδηγός επιτυχίας στις ημέρες της COVID-19

Πανελλαδικές: Οδηγός επιτυχίας στις ημέρες της COVID-19

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοινωνική – συναισθηματική ενδυνάμωση είναι μια διαδικασία με την οποία τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να διαχειρίζονται τις δυσκολίες τους, να λαμβάνουν υπεύθυνες αποφάσεις, να θέτουν και να επιτυγχάνουν στόχους. Οι ρίζες της αναγνωρίζονται ήδη στην Πολιτεία του Πλάτωνα, στα Πολιτικά και τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη. Μέσα από την κοινωνικο-συναισθηματική ενδυνάμωση, τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν την αυτεπίγνωση, την ενσυναίσθηση, την υπεύθυνη λήψη αποφάσεων, τις κοινωνικές δεξιότητες· με δυο λόγια, μαθαίνουν την ίδια τη ζωή!

Ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο της ΜΕΥ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής έχουν διαμορφώσει τον οδηγό επιτυχίας για τους υποψηφίους, με τα ακόλουθα απλά βήματα:

Διατήρηση καθημερινής ρουτίνας: Η καθημερινή ρουτίνα είναι σημαντική και δημιουργεί ασφάλεια και μία κανονικότητα, ενώ καταπολεμά το άγχος και απομακρύνει τα δυσάρεστα συναισθήματα. Ενα ακόμη μυστικό είναι να ξεκινάς το πρωινό με περιποίηση εαυτού και να φοράς ρούχα σπιτιού – όχι πιτζάμες. Ενας περιποιημένος και καθαρός χώρος ή δωμάτιο που φροντίζεις καθημερινά, βοηθάει επίσης στη γενικότερη οργάνωση της ημέρας.
 
Υπνος, διατροφή και άσκηση: Προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετά (περίπου 8 ώρες) και τις ώρες που ο ύπνος είναι πιο βαθύς και ανανεώνει τον οργανισμό (βραδινές ώρες).

Ο καλός ύπνος ξεκουράζει και βοηθάει τη μνήμη, την αντίληψη και την κατανόηση, ενώ παράλληλα δημιουργεί καλή διάθεση και ευεξία. Ο ύπνος βοηθάει ακόμη στη ρύθμιση της όρεξης και των γευμάτων, ώστε να μη γίνονται υπερβολές στη διατροφή. Διατήρησε περίπου τέσσερα γεύματα με όσο το δυνατόν υγιεινότερες επιλογές και λήψη υγρών για ενυδάτωση. Μπορείς ακόμη να κάνεις περιπάτους, τρέξιμο ή οποιαδήποτε ήπια σωματική άσκηση επιλέξεις για μισή ώρα καθημερινά.  
 
Οργάνωση της ημερήσιας ύλης: Οργάνωσε όσο καλύτερα μπορείς την ημερήσια ύλη. Κατά τη διάρκεια της μελέτης άφησε το κινητό σου εκτός δωματίου, για να μην αποσυντονίζεσαι από μηνύματα που πιθανόν λαμβάνεις. Μην ξεχνάς πως έχεις διανύσει μεγάλο δρόμο για να φτάσεις ώς εδώ και ήδη βρίσκεσαι λίγο πριν από το τέρμα. 
 
Χαλάρωσε με τον τρόπο σου: Η χαλάρωση σε βοηθάει να ανασυντάσσεσαι και είναι απαραίτητη. Ο χρόνος και ο τρόπος χαλάρωσης εξαρτάται από εσένα. Μπορείς να μιλήσεις με τους φίλους σου, να ακούσεις μουσική, να κάνεις ασκήσεις χαλάρωσης, να βοηθήσεις στις δουλειές του σπιτιού ή οτιδήποτε άλλο σε ευχαριστεί.
 
Διαχείριση άγχους: Η οργάνωση περιορίζει το άγχος. Μην αφήνεις όσα έχεις να κάνεις να συσσωρεύονται, αυτό σε πιέζει και σου δημιουργεί άγχος. Βάλε προτεραιότητες – ποιο είναι επείγον και ποιο λιγότερο και ξεκίνα βάζοντας ένα καθημερινό πρόγραμμα προχωρώντας σταθερά.  
 
Θετική σκέψη: Για αρχή ας κάνουμε τη σκέψη ότι κάθε επιπλέον δυσκολία μπορεί αρχικά να σε «ξεβολέψει», ωστόσο αν χειριστείς την κατάσταση μπορεί να σου προσφέρει εμπειρία, δύναμη και ευκαιρίες για αλλαγές που τελικά θα σε βοηθήσουν να προσαρμόζεσαι πιο εύκολα.
 
Εχε πάντα εναλλακτικές λύσεις: Αυτό που έχει αξία είναι να κάνεις το καλύτερο δυνατό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Εχε τον στόχο και προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις σου, ωστόσο εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα έχεις σχεδιάσει, έχε και ένα δεύτερο πλάνο στο μυαλό σου. Αυτό συμβαίνει συχνά στη ζωή και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι – να προσαρμοζόμαστε ανάλογα. 
 
Κάνε όνειρα για το μέλλον: Κάνε νοερές σκέψεις και φαντάσου τον εαυτό σου τον επόμενο χρόνο. Πάλεψε για να γίνεις αυτή η εικόνα που θέλεις. Αυτό θα σου δώσει ώθηση, αφού θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να προσπαθήσεις.
 
Σκέψου τη σχετικότητα των πραγμάτων: Εκτίμησε τα αγαθά που έχεις και σκέψου ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τα στερούνται (π.χ. η πανδημία έχει πολύ αρνητικότερες συνέπειες σε άλλες χώρες). Εκμεταλλεύσου θετικά όλες τις ευκαιρίες και προσπάθησε να αντιληφθείς ότι αυτό είναι ένα μικρό διάστημα προσπάθειας και όλη η ζωή βρίσκεται μπροστά σου – μπορείς να τη ζήσεις υπέροχα! 
 
Εάν δυσκολεύεσαι επικοινώνησέ το: Μην ξεχνάς πως δεν είσαι μόνη/ος, γι’ αυτό να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου με ανθρώπους γύρω σου – γονείς, φίλους, καθηγητές. Μια δυσκολία που τη μοιραζόμαστε είναι πάντα μια πιο «εύκολη» δυσκολία. Μπορείς επίσης να συμμετάσχεις με πολλούς τρόπους στην πλατφόρμα we-knowhow.gr και να τηλεφωνήσεις στη Γραμμή ΜΕΥποστηρίζω 80011 80015 καθημερινά 09.00-15.00 χωρίς χρέωση. Αναζήτησε τον οδηγό επιτυχίας στην ιστοσελίδα www.youth-med.gr.
 
* Η κ. Αρτεμις Κ. Τσίτσικα είναι αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, επικεφαλής Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου, 
Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή