Σε νέους 20 έως 40 ετών το 1/3 των νέων κρουσμάτων

Σε νέους 20 έως 40 ετών το 1/3 των νέων κρουσμάτων

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ύφεση της πανδημίας που υπολογίζεται σε 5% και πτωτική πορεία στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο, όπως η ίδια εξήγησε ο ρυθμός της μείωσης που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες 3 εβδομάδες φαίνεται να ανακόπτεται, κάτι που είναι ορατό στην Αττική, όπου καταγράφονται σήμερα 9.500 ενεργά κρούσματα.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λάρισα, η Αχαΐα και η Μαγνησία, πρόσθεσε η ίδια. «Υπάρχουν ακόμη αρκετές περιοχές που καταγράφονται μικροεξάρσεις της πανδημίας και αυτό είναι δυσάρεστο», τόνισε. 

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε πως από τις νέες μολύνσεις, το 1/3 αφορούν σε νεαρά άτομα ηλικίας από 20 έως 40 ετών και πρόσθεσε πως ο δείκτης θετικότητας αν και στο σύνολο της χώρας είναι κάτω από 4%, σε ορισμένες περιοχές ξεπερνά το 7%. 

Η επιβάρυνση του Πάσχα

«Η αυξημένη κινητικότητα το Πάσχα και η επανέναρξη δραστηριοτήτων έχουν ως αποτέλεσμα η μείωση των κρουσμάτων να μην γίνεται με το ρυθμό που θα θέλαμε», διευκρίνισε.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στη σημασία των self- test λέγοντας ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα από τις 8 Απριλίου, ενώ εντοπίστηκαν 6.500 νέα κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα σε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τα self test βοηθούν σημαντικά στο να περιορίζονται οι νέες λοιμώξεις στα σχολεία.

Αναφερόμενη στο ΕΣΥ, είπε ότι παρατηρούνται μεν σημάδια αποσυμπίεσης καθώς πλέον έπεσαν σε κάτω από 300 οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό την προηγούμενη εβδομάδα «Ελπίζουμε αυτή η πτωτική πορεία να συνεχιστεί», είπε. 

Επίσης ανέφερε ότι καταγράφεται μείωση 20% στην Αττική όσον αφορά τις νέες νοσηλείες και 35% στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο σημείωσε ότι σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα και η Πάτρα, δυστυχώς αυξάνουν οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Να μας εμπιστευθούν οι άνω των 50

Όπως είπε η ίδια, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι άνω των 65 ετών που μολύνονται και νοσηλεύονται, καθώς «η διάμεση ηλικία όσον εισάγονται στα νοσοκομεία είναι τα 60 έτη» κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει καθώς οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι μειώνονται οι διασωληνωμένοι αλλά και οι θάνατοι και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για κάθε 10 αποσωλήνωσεις γίνονται 7 διασωληνώσεις.

Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει περαιτέρω μείωση και στις διασωληνώσεις αλλά και στους θανάτους.

Η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού, κάνοντας έκκληση – ειδικά στους άνω των 50 ετών – να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. «Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μας εμπιστευτούν και να πάνε να εμβολιαστούν», ανέφερε. Έκπληξη, όπως είπε, προκαλεί η διάθεση των νέων για εμβολιασμό, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι πρέπει να προσέχουμε καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας. «Οι νέοι θα πρέπει να δείξουν ακόμα λίγο υπομονή για εμάς τους μεγαλύτερους, ιδιαίτερα οι νέοι με αυξημένη κινητικότητα να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημασία να αποτραπεί η επέκταση στους νέους

Εικόνα αποκλιμάκωσης, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, παρουσίασε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, επικαλούμενος τον συνολικό αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 11%.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid συνεχίζει να μειώνεται.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 13 εκατομμύρια συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερα από 3 εκατομμύρια πολίτες. Σχεδόν 9 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας, ήταν 19.641 μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Απηύθυνε ιδιαίτερη έκκληση στους νέους: «Σημασία έχει να περιοριστεί η επέκταση της επιδημίας στους νέους», είπε και εξήγησε: «Αυτό μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή τους στους εμβολιασμούς και τα self-test, τη σωστή χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εργασίας και με το να φροντίσουν οι κοινωνικές συναντήσεις να γίνονται σε μικρό κοινωνικό κύκλο».

Αποδεσμεύονται κλίνες για non-covid περιστατικά 

Σήμερα ξεκίνησε κανονική εφημερία το «Θριάσιο» νοσοκομείο, την Κυριακή ξεκινάει σταδιακά το «Σισμανόγλειο» νοσοκομείο και σταματάει η εφημερία του «Ερρίκος Ντυνάν», κάτι που σημαίνει ότι θα δοθούν κλίνες για non covid περιστατικά. Επίσης θα αποδεσμευτούν κλίνες ΜΕΘ που είχαν δοθεί για covid περαστικά, ώστε να ξεκινήσουν και τα χειρουργεία για χρόνια περιστατικά, ανέφερε κατά την ίδια ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Είπε ότι τα χειρουργεία, που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας, έχουν ξεκινήσει και προγραμματίζονται με βάση τις λίστες αναμονής και τις δυνατότητες που αποκτούν ξανά τα νοσοκομεία, παραμένει ωστόσο ακόμα ο περιορισμός έως 80%.

Πρόσθεσε ότι την επόμενη Δευτέρα, 24 Μαΐου θα δοθούν κάποιες κλίνες για περιστατικά non covid στο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» νοσοκομείο, κυρίως για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε και αυτό να ξεκινήσει σταδιακά την επαναφορά του στην κανονική λειτουργία.

Αναμένεται η επαναφορά του νοσοκομείου να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Ταυτόχρονα και το νοσοκομείο «Παμμακαριστος» θα ξεκινήσει σταδιακά να επιστρέφει στην κανονική λειτουργία του.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα αποδεσμεύονται και κλίνες covid και non – covid από τον ιδιωτικό τομέα που υποστήριζε το ΕΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή