Κορωνοϊός: Με αργούς ρυθμούς η υποχώρηση της πανδημίας

Κορωνοϊός: Με αργούς ρυθμούς η υποχώρηση της πανδημίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ύφεση της πανδημίας αλλά με «αστερίσκους» κάνουν λόγο οι ειδικοί επιστήμονες. Αν και η πανδημία συνεχίζει την πτωτική πορεία της και καταγράφεται σταθερή αποσυμπίεση στο ΕΣΥ, ο ρυθμός με τον οποίο το επιδημικό κύμα υποχωρεί δεν είναι ο αναμενόμενος. 

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, αν και από τα μέσα Απριλίου και για τρεις εβδομάδες καταγράφηκε σταθερή μείωση των νέων διαγνώσεων στη χώρα, ο ρυθμός αυτής της μείωσης φαίνεται να ανακόπτεται από το Πάσχα και μετά. Ειδικά στην Αττική με τις 9.500 ενεργά κρούσματα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει τάση σταθεροποίησης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ανακοινώθηκαν 2.020 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων 994 εντοπίστηκαν στην Αττική, 158 στη Θεσσαλονίκη και από 69 σε Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα, και δηλώθηκαν 56 θάνατοι. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι διασωληνωμένοι είναι 617, ενώ καταγράφηκαν 260 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας, όπου συνεχίζουν να νοσηλεύονται περισσότεροι από 3.500 ασθενείς με COVID-19. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μείωση των νοσηλειών στην Αττική κατά 20% και στη Θεσσαλονίκη κατά 35%. Αντίθετα, αύξηση των νέων εισαγωγών καταγράφεται στην Πάτρα και στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, σε κάθε δέκα νέες αποσωληνώσεις ασθενών στις ΜΕΘ, αντιστοιχούσαν επτά νέες διασωληνώσεις.

Ωστόσο, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο γρήγορα θα περιμέναμε, καθώς συνάνθρωποί μας άνω των 65 ετών εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να μολύνονται, να νοσούν βαριά και να χρειάζονται νοσηλεία». Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση στα άτομα άνω των 50 ετών «να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να ξεπεράσουν τις αμφιβολίες τους, να μας εμπιστευτούν και να πάνε να εμβολιαστούν έστω και τώρα, εβδομάδες αφότου τους δόθηκε η ευκαιρία να το κάνουν».

Εμβολιασμοί

Εν τω μεταξύ, άνοιξε χθες η πλατφόρμα emvolio.gov.gr που αφορά τον προγραμματισμό των ραντεβού, για όλα τα διαθέσιμα στη χώρα μας εμβόλια, για τις ηλικίες 40 έως 44 ετών. Οπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους (ΣΚΑΪ), ήδη από τις πρώτες ώρες ενεργοποίησης της πλατφόρμας 40.000 πολίτες έσπευσαν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. Ανάλογα με τη συμμετοχή στον εμβολιασμό θα αποφασιστεί και ο χρόνος ενεργοποίησης της πλατφόρμας  –για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια– και για τα άτομα 35 έως 39 ετών. 

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, έως το τέλος του μήνα αναμένεται ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα μας να φτάσει τα 5,6 εκατομμύρια, ενώ με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα για τις παραδόσεις των εμβολίων, στα μέσα καλοκαιριού θα έχει χτιστεί τείχος ανοσίας. Εως το τέλος Μαΐου αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις και για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει και η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού για μία δόση σε όσους έχουν ήδη νοσήσει από τον κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή