Εμβολιασμός: Νησιά δύο ταχυτήτων

Εμβολιασμός: Νησιά δύο ταχυτήτων

εμβολιασμός-νησιά-δύο-ταχυτήτων-561372304

Σε δύο διαφορετικές «κλίμακες» κινούνται τα 19 νησιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Γαλάζια ελευθερία», το οποίο προβλέπει τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων, μονίμων και εποχικών εργαζομένων, άνω των 18 ετών, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson

Πρόκειται για μια επιχείρηση στην οποία το Μαξίμου δίνει μεγάλη βαρύτητα, καθώς από την τελική έκβασή της, τόσο στο εύρος του εμβολιασμού όσο και στον χρόνο που θα ολοκληρωθεί το σχέδιο, εξαρτώνται δύο άλλοι βασικοί παράγοντες: το πόσο θα ενισχυθεί ο τουρισμός στα νησιά και η υγειονομική ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

Η πλατφόρμα άνοιξε σε δύο ημερολογιακά γκρουπ, καθώς πρόκειται για νησιά με πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Το πρώτο γκρουπ αφορά τις ημερομηνίες 17 έως 22 Μαΐου και το δεύτερο από τις 23 Μαΐου έως τις 30 του μήνα. Στο πρώτο γκρουπ, η πληρότητα των ραντεβού πήγε καλά, καθώς ξεπέρασε το 90% που αντιστοιχεί σε σχεδόν 22.000 εμβολιασμούς. Μόνο η Κεφαλονιά, η Λήμνος και η Σάμος δεν έφτασαν αυτό το ποσοστό. 

Διαβάστε επίσης: Σύγκρουση δύο Ελλάδων

Για το διάστημα 23 Μαΐου έως 30 Μαΐου μέχρι και χθες καταγράφονταν δύο γκρουπ: ένα πολύ υψηλό και ένα χαμηλότερο, ενώ συνολικά είχαν προγραμματιστεί περισσότερα από 13.000 ραντεβού.

Ο «χάρτης» του εμβολιασμού στα νησιά

Εμβολιασμός: Νησιά δύο ταχυτήτων-1

Τα ποσοστά

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Οι «πρωταθλητές»: Στη Σαλαμίνα για το πρώτο διάστημα 17-22/5 έχουμε 100% πληρότητα, όπως και για το διάστημα από 23 έως 30 Μαΐου.

Το ίδιο συμβαίνει και στα εξής νησιά, όπου τα ραντεβού έχουν εξαφανιστεί και υπάρχει απόλυτη πληρότητα: στην Πάρο, στη Ρόδο, στη Μύκονο, στην Κέρκυρα, στη Νάξο, στην Αίγινα και στη Θάσο.

Διαβάστε επίσης: Κυβέρνηση: Εμβολιασμοί και… κραδασμοί

Στους «πρωταθλητές», έστω και αν δεν έχουν την 100% πληρότητα των 8 παραπάνω νήσων, ανήκουν ακόμα: η Χίος με 100% στο πρώτο γκρουπ και 97% στο δεύτερο. Η Σαντορίνη, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ραντεβού είναι 100% και 89%, και η Λευκάδα που στο πρώτο γκρουπ είχε 95%, στις ημερομηνίες όμως 23-30 Μαΐου τα ραντεβού έχουν ήδη εξαντληθεί.

Οι αδύναμοι: Υπάρχουν όμως και 8 νησιά που η πληρότητα των ραντεβού χρήζει βελτίωσης. Αλλού λιγότερο και αλλού επιτακτικά. Στην Κω τα ραντεβού μεταξύ 17-22 ήταν 100%, στο επόμενο όμως γκρουπ είναι 71%.

Διαβάστε επίσης: Τζανάκης: Αν όλη η Ελλάδα ήταν Κάλυμνος, θα είχαμε 11.000 κρούσματα την ημέρα

Στην Κάλυμνο οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 98% και 60%, στη Σύρο 95% και 77%. Πρόβλημα υπάρχει στην Κεφαλονιά με συμμετοχή 54% και 24% αντίστοιχα, στη Λήμνο με 60% και 20%, στη Σάμο με 70% και 17%, στη Ζάκυνθο με 90% και 24% και στη Λέσβο με 90% και 51%. Πρόκειται ουσιαστικά για την πεντάδα που οδήγησε εντός της εβδομάδας τον Μάριο Θεμιστοκλέους να κάνει έκκληση για να προσέλθουν οι πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει, πάντως, αισιοδοξία πως τόσο η συγκεκριμένη πεντάδα όσο και συνολικά η πιο αδύναμη οκτάδα θα αυξήσουν τις επόμενες ημέρες τη συμμετοχή τους και θα αγγίξουν το επιθυμητό αποτέλεσμα για να επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας στα ελληνικά νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή