«Είναι παιδί εξαδέλφου μου, οι πατεράδες μας αδέλφια»

«Είναι παιδί εξαδέλφου μου, οι πατεράδες μας αδέλφια»

Οι καταγγελίες για μια προκήρυξη θέσης πανεπιστημιακού στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της Φιλοσοφίας»

5' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονας διεκδίκησε θέση πανεπιστημιακού –στη βαθμίδα του επίκουρου– στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, κατέχοντας ένα διδακτορικό τίτλο που σύμφωνα με πληροφορίες αποδείχθηκε προϊόν πλαγιαρισμού, ενώ μέλος στο εκλεκτορικό σώμα για τη θέση ορίστηκε πανεπιστημιακός-συγγενής του εν λόγω υποψηφίου. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι πιέσεις ασκήθηκαν υπέρ του ίδιου υποψηφίου από διδάσκοντα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Αυτά αποτελούν τις πτυχές μιας υπόθεσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης

Κόκκινη κάρτα στα «στημένα» των ΑΕΙ

Ειδικότερα, σχεδόν προ έτους στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας κ. Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου προχώρησε σε μία σημαντική καταγγελία. Σε αναφορά της προς την ηγεσία του ΕΚΠΑ δήλωσε ότι σε προκήρυξη θέσης πανεπιστημιακού στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της Φιλοσοφίας» συγκροτήθηκε εκλεκτορικό σώμα και η εισηγητική επιτροπή απαρτιζόταν από τον κ. Λάμπρο Σιάσο (καθηγητή του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ), τον κ. Κωνσταντίνο Πέτσιο (καθηγητή του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και τον κ. Παναγιώτη Θανασά (αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Φιλοσοφίας τότε στο ΑΠΘ, τώρα στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ). Οι κ. Σιάσος και Πέτσιος πρότειναν συγκεκριμένο υποψήφιο. Ο κ. Θανασάς κατέθεσε διαφορετική πρόταση. 

Σύμφωνα με την κ. Νικολαΐδου-Κυριανίδου, «από τεκμηριωμένη καταγγελία, ενημερωθήκαμε ότι στα έργα ενός εκ των υποψηφίων διαπιστώθηκαν εκτεταμένες λογοκλοπές. Η καταγγελία απεδείκνυε ότι ο υποψήφιος χρησιμοποιούσε πολλά κείμενα άλλων συγγραφέων, αυτολεξεί ή και σχεδόν αυτολεξεί, χωρίς αναφορά στην πηγή του. Ο περαιτέρω έλεγχος επιβεβαίωσε την έκταση των λογοκλοπών».

Ωστόσο, η υπόθεση είχε και άλλα αδιευκρίνιστα έως τότε σημεία, τα οποία αποκαλύφθηκαν. Συγκεκριμένα, γνωστοποιήθηκε –κατά τη συνεδρίαση για τις καταγγελίες περί λογοκλοπής– ότι ο εκ των εισηγητών κ. Λάμπρος Σιάσος είναι συγγενής με τον προτεινόμενο υποψήφιο. Ο ίδιος το παραδέχθηκε «λέγοντας “είναι παιδί εξαδέλφου μου, οι πατεράδες μας αδέλφια”» όπως λέει η κ. Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου. Τελικά, ο κ. Λάμπρος Σιάσος παραιτήθηκε από την εισηγητική επιτροπή.

Παράλληλα, ρόλο υπέρ της εκλογής φέρεται να είχε ο καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών κ. Γεράσιμος Σιάσος. Σε γραπτή αναφορά της στην «Κ» η καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Μαρίζα Φουντοπούλου, η οποία ήταν πρόεδρος στο τμήμα υποβολής της υποψηφιότητας επιβεβαίωσε ότι ο κ. Σιάσος άσκησε παρεμβάσεις υπέρ της εκλογής του προτεινόμενου υποψηφίου. Αλλωστε, σύμφωνα με την κ. Φουντοπούλου, ο κ. Γεράσιμος Σιάσος ήταν ενήμερος για την επιλογή του κ. Λάμπρου Σιάσου στο εκλεκτορικό και την εισηγητική επιτροπή. «Ο κ. Σιάσος ακούω ότι με διαβάλλει, λέγοντας ότι βάζω προσκόμματα στο έργο της κυβέρνησης και παρότι είναι γνωστό και αναμφισβήτητο ότι ανήκω στον πολιτικό χώρο της, μόνο και μόνο επειδή δεν εξελέγη ο υποψήφιος που επιθυμούσε», λέει η κ. Φουντοπούλου.

Από την πλευρά της η κ. Νικολαΐδου δήλωσε ότι «συνάδελφοι του τμήματος – μέλη του εκλεκτορικού μού έκαναν γνωστό το ότι τους ασκήθηκαν διάφορες ισχυρές πιέσεις προκειμένου να αγνοήσουν τις διαπιστωμένες λογοκλοπές και να ψηφίσουν υπέρ του συγκεκριμένου λογοκλόπου. Και εγώ προσωπικά έχω δεχθεί απειλές για μήνυση και δικαστικές διώξεις».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παναγιώτης Θανασάς σε γραπτή δήλωσή του στην «Κ» για τα γεγονότα, αναφέρει: «Η προ διετίας διαδικασία εκλογής επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ ήταν όντως μια διαδικασία που, από κάθε πλευρά, με άφησε με αλγεινές εντυπώσεις. Οσον αφορά την καταγγελία ότι το διδακτορικό του εν λόγω υποψηφίου συνιστούσε λογοκλοπή, υπήρχαν όντως κάποιες σοβαρές ενδείξεις παραβίασης της ακαδημαϊκής νομιμότητας και δεοντολογίας. Θεωρώ ότι σήμερα, δύο έτη μετά, το θέμα θα έπρεπε να έχει ήδη διερευνηθεί και ελεγχθεί από το ΕΚΠΑ, το οποίο και εξέδωσε τον διδακτορικό τίτλο. Γενικότερα, θυμάμαι ότι ήδη η προκήρυξη της θέσης, τον Δεκέμβριο του 2017, συνοδεύτηκε από φήμες πως προορίζεται για συγκεκριμένο υποψήφιο, τον οποίο φερόταν να υποστηρίζει κάποια ομάδα της Ιατρικής Σχολής, μέλος της οποίας συνδέεται συγγενικά μαζί του. Προσωπικά, θεώρησα τότε αυτές τις φήμες υπερβολικές, δεν πίστευα ότι μία ομάδα γιατρών θα μπορούσε να εκλέξει καθηγητή στη Φιλοσοφική Σχολή. Οταν όμως βρέθηκα στο εκλεκτορικό σώμα, έγινα και εγώ δέκτης πιέσεων, με παρεμβάσεις, μάλιστα, που επικαλούνταν ακόμη και τον νυν πρωθυπουργό – ο οποίος, βεβαίως, όπως στο μεταξύ μπόρεσα να επιβεβαιώσω, δεν έχει (και δεν θα μπορούσε να έχει) καμία εμπλοκή και κανένα ενδιαφέρον για το ζήτημα. Οταν ορίστηκα μέλος της Εισηγητικής Επιτροπής, διαπίστωσα ότι τα δύο άλλα μέλη της ήταν αποφασισμένα να προτείνουν τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Ενα από τα μέλη της Εισηγητικής Επιτροπής, ο κ. Λάμπρος Σιάσος, της Θεολογικής του ΑΠΘ, συνεπώνυμος καθηγητή της Ιατρικής Αθηνών, ήταν, όπως αποδείχθηκε, συγγενής υποψηφίου, του οποίου την εκλογή επρότεινε! Διαφωνώντας με τα άλλα δύο μέλη, κατέθεσα μόνος μου εισηγητικό σημείωμα, προτείνοντας την εκλογή ενός εξαίρετου υποψηφίου, με διδακτορικό στο Κέμπριτζ, διεθνή παρουσία και σημαντικές δημοσιεύσεις. Αυτά τα στοιχεία φαίνεται όμως ότι εξελήφθησαν από το εκλεκτορικό σώμα ως μειονεκτήματα, με αποτέλεσμα η εκλογή να αποβεί τελικά άγονη, και η θέση κατά τα φαινόμενα να απολεσθεί».

«Καθαρός ουρανός»

Η «Κ» ζήτησε τη θέση του κ. Γεράσιμου Σιάσου για το θέμα. Ο ίδιος απάντησε γραπτώς τα εξής: «Σας ενημερώνω ότι ουδεμία σχέση έχω με τη Φιλοσοφική Σχολή. Διατελώ καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ουδεμία αρμοδιότητα έχω στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου σε άλλη σχολή. Οπως γνωρίζετε άμεσα επίκειται η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, στις οποίες είναι γνωστό ότι θα συμμετάσχω ως υποψήφιος. Ενόψει αυτού, σας καλώ να διερευνήσετε με επιμέλεια τις φερόμενες δήθεν καταγγελίες, οι οποίες είναι ψευδείς και έχουν σκοπιμότητα. Αλλως, τυχόν ψευδείς και συκοφαντικές δημόσιες αναφορές θα αποτελέσουν μέσο άσκησης πιέσεων, κάτι που προφανώς δεν επιτρέπεται. Συνεπώς, σε περίπτωση που τελικά δημοσιευθούν ψευδή και συκοφαντικά “γεγονότα” εναντίον μου, σας δηλώνω ότι θα προβώ στην προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μου, κατά οποιουδήποτε ανεξαιρέτως προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή μου με τον τρόπο αυτό. Επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμο δικαίωμα μου. Με εκτίμηση, Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ». Επίσης, ο κ. Σιάσος σε μήνυμά του την Παρασκευή προς τους συναδέλφους του ανέφερε τα εξής: «Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, πρόσφατα ενημερώθηκα ότι λόγω της υποψηφιότητάς μου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της σχολής επίκειται οργανωμένη προσπάθεια δυσφήμησής μου από μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η διαδρομή μου στη σχολή χαρακτηριζόταν πάντοτε από το “καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται”. Προσπερνώντας με χιούμορ τις “απειλές”, η απάντησή μας θα είναι πάντα το όραμα, η συνέπεια, η δημιουργική διάθεση, το δίκαιο, η εμπιστοσύνη, η συναδελφικότητα και τελικά το χαμόγελό μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή