Μόσιαλος: Θα πρέπει να κάνουμε εμβόλια κατά της Covid-19 για πολλά χρόνια

Μόσιαλος: Θα πρέπει να κάνουμε εμβόλια κατά της Covid-19 για πολλά χρόνια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να κάνουμε εμβόλια κατά της Covid-19 για πολλά ακόμη χρόνια εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας πως τα δεδομένα δείχνουν οτι η διάρκεια του εμβολίου θα διαρκεί ένα χρόνο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε πως όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι προστατευμένοι σε συντριπτικό ποσοστό, ενώ όσοι ξεκίνησαν το εμβολιασμό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα πρέπει να κάνουν ενισχυτική δόση το Φθινόπωρο και πρώτα οι ευάλωτες ομάδες. 

Διαβάστε ακόμη: Αθ. Εξαδάκτυλος: Περίπου 6,5 εκατ. οι εμβολιασμένοι μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Παράλληλα, σημείωσε πως εάν υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα, αυτό δεν θα έρθει άμεσα κι εάν έρθει δεν θα επηρεάσει όσους έχουν εμβολιαστε.

«Εάν θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας, αυτή θα αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είτε γιατί δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ειδικούς λόγους, είτε γιατί δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν, κυρίως τα παιδιά», είπε ο κ. Μόσιαλος, υπογραμμίζοντας ότι ένας μεγαλύτερος λόγος για να μην υπάρξει τέταρτο κύμα και να μην έχει επιπτώσεις σε παιδιά είναι το να εμβολιαστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι ενήλικες.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, τα στοιχεία που προκύπτουν από το Ισραήλ και την Βρετανία όπου η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί  και παράλληλα έχουν μειωθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά. «Έχουν κτίσει το τείχος ανοσίας στην κοινότητα σε πολύ μεγάλο ποσοστό», εξήγησε.

Διαβάστε ακόμη: Γ. Παυλάκης: Υπαρκτό το ενδεχόμενο 4ου κύματος από τον Σεπτέμβριο – Μην πετάξετε τις μάσκες

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε επίσης ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για χιλίους διασωληνωμένους και αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό ο όποιος παρόλα αυτά δεν φτάσει στο ικανοποιητικό σημείο που θέλουμε για να έχουμε την ανοσία τον Ιούλιο.

Ο ίδιος τόνισε πως τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού γιατί «θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και θα πρέπει ο ο κόσμος να πειστεί να εμβολιαστεί».

Τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικά, στις μεταλλάξεις ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι επειδή η ινδική μετάλλαξη τείνει να επικρατήσει στην Ευρώπη είναι και ένας επιπλέον λόγος να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο 70% που είναι ένα καλό ποσοστό για την ανοσία. 

Τέλος, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν τα τεστ αντισωμάτων για να γνωρίζουμε την κατάσταση στον πληθυσμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή