Κορωνοϊός: Η ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τετάρτη 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 35-39 με όλο το πλέγμα των σκευασμάτων, γνωστοποίησε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να φτάσουμε τους 5 εκατ. εμβολιασμούς από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η «Επιχείρηση Ελευθερία».

Τόνισε δε ότι σήμερα αναμένεται να φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 1.800.000 (17,2%).

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι από την ηλικιακή ομάδα 40-44 από την περασμένη Παρασκευή έχουν κλείσει ραντεβού 145.000 συμπολίτες μας. Κατόπιν έδωσε τα στατιστικά στοιχεία για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες:

  • 85+: Το 65% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 67%
  • 80- 84: Το 66% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 70%
  • 75-79: Το 76% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 81%
  • 70-74: Το 66% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 76%
  • 65-69: Το 57,5% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 76,35%
  • 60-64: Το 59% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 70,5%
  • 55-59: Το 40,5% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 66%
  • 50-54: Το 41,2% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 61%
  • 45-49: Το 26% έχει κάνει το εμβόλιο και με τα ραντεβού φτάνει στο 56%

Κορωνοϊός: Η ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα-1

Μια μόνο δόση σε όσους νόσησαν

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν νοσήσει και θα περιλαμβάνει μία μόνο δόση εμβολίου.

Ως εκ τούτου, ο χρόνος συστήνεται να είναι από 6 έως 12 μήνες από όταν έχει νοσήσει κάποιος, καθώς θα έχει ήδη αντισώματα.

«Μέχρι και τώρα το σχήμα περιλάμβανε 2 δόσεις εμβολιασμού και για όσους είχαν νοσήσει, όμως όπως φάνηκε από πρόσφατες μελέτες , η διάρκεια των εξουδετερωτικων αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που πιστεύαμε αρχικά, τόνισε. Τώρα γνωρίζουμε ότι ξεπερνά τους 12 μήνες», είπε και πρόσθεσε: «Μελέτες σε επιστημονικά κέντρα έδειξαν ότι η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης από αυτή που πιστεύαμε αρχικά, ενώ υπάρχει μελέτη που δίνει χρόνο που ξεπερνά τους 12 μήνες».

Προστασία από τις μεταλλάξεις

Επικαλέστηκε μελέτη στη Βρετανία, η οποία σημειώνει ότι είναι υψηλή η προστασία έναντι των μεταλλάξεων που κυκλοφορούν στην χώρα (Ινδικής και Βρετανικής) με τις δύο δόσεις των εμβολίων. Ειδικότερα: 86% προστασία με το εμβόλιο της Pfizer και 60-66% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τόνισε δε ότι «ο κανόνας ισχύει, με όποιο εμβόλιο αρχίζεις, με αυτό συνεχίζεις». Μελέτες, ωστόσο, ανέλυσαν το μείγμα εμβολίων -mix & match- και αναμένουμε περισσότερα αποτελέσματα, άρα «παραμένουμε στις δύο δόσεις από το ίδιο εμβόλιο ως το σωστό σχήμα που ακολουθούμε».

Για τις έγκυες γυναίκες

«Είναι ασφαλή τα εμβόλια για τις εγκύους και τις θηλάζουσες», είπε σημειώνοντας ότι «ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την ίδια την έγκυο, αλλά και το νεογνό».

Συμπλήρωσε δε ότι ο εμβολιασμός της εγκύου γίνεται κατόπιν της συμβουλής του γυναικολόγου της.

Πρόσθεσε δε ότι «πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ δείχνει ότι η αντισωματική και κυτταρική ανταπόκριση δεν διαφέρει από την ανοσιακή αντίδραση των μη εγκύων». Η απάντηση του εμβολίου ήταν εξαιρετικά ικανοποιητική και απέναντι στις μεταλλάξεις.

Τέλος, επισήμανε ότι είναι λάθος αρκετοί άνθρωποι να ακυρώνουν τη β’ δόση του εμβολιασμού έχοντας την εμπειρία των παρενεργειών της α’ δόσης, οι οποίες όπως είπε είναι αναμενόμενες.

Κρούσματα

Σε 1.381 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 50 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας να φτάνει τους 11.822.

Παράλληλα, σε 563 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

Διεξήχθηκαν 21.175 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 6,52%.

  • 654 κρούσματα στην Αττική (470 χθες).
  • 101 στη Θεσσαλονίκη (90 χθες).

Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή είχαμε 877 κρούσματα, 38 θανάτους και 569 διασωληνωμένους. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή