Αργότερα εμβόλιο στους ασθενείς COVID-19

Αργότερα εμβόλιο στους ασθενείς COVID-19

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία δόση εμβολίου και τουλάχιστον αφότου έχουν περάσει έξι μήνες μετά την ημέρα διάγνωσης, συστήνεται για όσους πολίτες έχουν ήδη νοσήσει από την COVID-19. Οπως ανακοίνωσαν χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, από την ερχόμενη Τρίτη εάν κάποιος έχει νοσήσει από την COVID-19 πριν εμβολιαστεί, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό με μία δόση το διάστημα 6 έως 12 μήνες από την ημέρα που διαγνώσθηκε ως θετικός και καταχωρίσθηκε στο μητρώο ασθενών COVID-19
Εάν έχει ήδη προκαθορισμένο ραντεβού για εμβολιασμό τότε αυτό θα ακυρωθεί αυτόματα και ο πολίτης θα μπορεί να προγραμματίσει το νέο ραντεβού του έξι μήνες μετά την ημερομηνία διάγνωσης. Μάλιστα, στο εξάμηνο θα αποσταλεί μήνυμα (sms) στο κινητό όσων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία ως υπενθύμιση ότι πλέον μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. Επίσης, εάν ο πολίτης νοσήσει μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου, τότε το δεύτερο ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα και θα μπορέσει να προγραμματίσει τη δεύτερη δόση σε διάστημα 6-12 μηνών από την ημερομηνία της διάγνωσης της COVID-19.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι από αύριο 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τα άτομα ηλικίας 35 έως 39 ετών. Το ίδιο συνέβη με τα άτομα 40 έως 44 ετών την περασμένη Παρασκευή και έως χθες 145.000 πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας είχαν ήδη προγραμματίσει ραντεβού. Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ αναμενόταν να συμπληρωθούν στη χώρα μας 5.000.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 3.250.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μία δόση (31% του πληθυσμού) και τουλάχιστον 1.800.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (17,2%). Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ειδική αναφορά στα συνήθη συμπτώματα που εκδηλώνονται μετά τον εμβολιασμό, δηλαδή πυρετό, πονοκέφαλο, ατονία, μυαλγίες, τονίζοντας ότι είναι λάθος τα άτομα που ταλαιπωρούνται με την πρώτη δόση να ακυρώνουν τη δεύτερη δόση. Αναφορικά με τη χορήγηση άλλου εμβολίου στη δεύτερη δόση, τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση σοβαρών παρενεργειών, δηλαδή αναφυλακτικού τύπου αντίδρασης και θρομβοεμβολικού επεισοδίου.  Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έχουν εξεταστεί τέσσερις περιπτώσεις θρομβώσεων έπειτα από χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca –και με το οποίο έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 740.000 πολίτες–, ενώ χθες έγινε γνωστή και η περίπτωση μιας 48χρονης γυναίκας στην οποία είχε χορηγηθεί στις 17 Μαΐου το εμβόλιο της Johnson & Johnson και η κλινική εικόνα της οποίας δικαιολογεί την υπόθεση ότι μπορεί να σχετίζεται με τον εμβολιασμό. 

Το μόνο επεισόδιο στη χώρα μας που αποδίδεται επισήμως στον εμβολιασμό –έχει αναφερθεί και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων– αφορά μία 63χρονη στη Μυτιλήνη, η οποία και κατέληξε, ενώ αναμένεται το επίσημο πόρισμα του ΕΟΦ και για τις τρεις περιπτώσεις στην Κρήτη: ενός 35χρονου που έχει λάβει εξιτήριο, μιας 47χρονης που παραμένει νοσηλευόμενη και μιας 44χρονης σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.381 νέα κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 654 στην Αττική, 101 στη Θεσσαλονίκη και 50 στην Αχαΐα, καθώς και 50 θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι 563, ενώ χθες καταγράφηκαν 210 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή