ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στ. Κυριακίδου: Από την 1η Ιουλίου στην Ευρώπη το Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ σημείωσε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό «είναι προσβάσιμο σε όλους, δωρεάν, ασφαλές και δεν δημιουργεί καθόλου διακρίσεις»

st-kyriakidoy-apo-tin-1i-ioylioy-stin-eyropi-to-psifiako-pistopoiitiko-561375382

Την ικανοποίησή της για την πολιτική συμφωνία αναφορικά με τον κανονισμό που διέπει το ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου, εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η Στέλλα Κυριακίδου είπε χαρακτηριστικά ότι «Στόχος να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερο, από την 1η Ιουλίου», ενώ κάποιες χώρες πιλοτικά θα ξεκινήσουν νωρίτερα.

Σημείωσε δε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό «είναι προσβάσιμο σε όλους, δωρεάν, ασφαλές και δεν δημιουργεί καθόλου διακρίσεις».

Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τόνισε ότι οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ε.Ε. έχουν επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα πάνω από το 40% των Ευρωπαίων πολιτών έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση. 

Παράλληλα, από τα μέσα Απριλίου, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί κατά 39%, και αυτό επιτρέπει στα κράτη-μέλη να χαλαρώνουν τα μέτρα και να ανοίγουν τις οικονομίες τους.

Η κοινοτική επίτροπος είπε ότι «Το πρόγραμμα εμβολιασμών θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, ενδεχομένως και παραπάνω» και ξεκαθάρισε ότι παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή κινήθηκε νομικά κατά της AstraZeneca, το εμβόλιο της εταιρείας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλα τα εμβόλια που έχουν την έγκριση του ΠΟΥ».

Πηγή: ΕΡΤ