ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στην Ελλάδα

Αναλύοντας πραγματικά δεδομένα του Ισραήλ, που προηγείται παγκοσμίως στον αριθμό των εμβολιασμών, και εξετάζοντας τις σημαντικές ημερομηνίες όπου λήφθηκαν κρίσιμες αποφάσεις, μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

Στον πίνακα βλέπουμε την κορύφωση του 7ήμερου μέσου όρου των κρουσμάτων για το Ισραήλ να πραγματοποιείται στις 15/1/21 έχοντας εμβολιαστεί το 5% του πληθυσμού με τις 2 δόσεις, με τα κρούσματα να έχουν φθάσει στις 8.395. Στην Ελλάδα η κορύφωση πραγματοποιήθηκε στις 5/4/21 έχοντας εμβολιαστεί το 6,2% του πληθυσμού με τις 2 δόσεις, με 3.075  κρούσματα. Η κορύφωση των θανάτων για το Ισραήλ επήλθε 25/1/2021 με 6.874 κρούσματα και εμβολιασμένο το 14% του πληθυσμού 10 ημέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών στην Ελλάδα-1Η κορύφωση των θανάτων για τη χώρα μας επήλθε στις 21/4/21 με 2.780 κρούσματα και εμβολιασμένο το 7,3% του πληθυσμού 16 ημέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων. Aνοιγμα μεγάλου μέρους της αγοράς για το Ισραήλ επήλθε στις 15/2/2021 με 4.823 κρούσματα και με εμβολιασμένο το 27% του πληθυσμού, 30 ημέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων. Στη χώρα μας επήλθε 4/5/21 με 1.745 κρούσματα και με εμβολιασμένο το 9,2% του πληθυσμού, 29 ημέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων. Σχεδόν ολικό άνοιγμα της αγοράς πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ στις 15/3/21 με εμβολιασμένο το 44% του πληθυσμού, 60 ημέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί στις 31/5 με κατ’ εκτίμηση περίπου 1.400 κρούσματα και εμβολιασμένο περίπου το 19% του πληθυσμού, 55 μέρες μετά την κορύφωση των κρουσμάτων.

Οπως είχαμε προβλέψει σε προηγουμένη ανάλυσή μας στις 17/4/21 οι ημερομηνίες των σημαντικών αποφάσεων στη χώρα μας επιτεύχθηκαν με λιγότερα ποσοστά εμβολιασμένων από ό,τι του Ισραήλ. Η μείωση των θανάτων έγινε με εμβολιασμένο πλήρως σχεδόν το μισό ποσοστό από ό,τι το Ισραήλ, δηλαδή 6,7% λιγότερο εμβολιασμένο πληθυσμό (14-7,3=6,7%). Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς άνοιξε με εμβολιασμένο το 9,2% του πληθυσμού, δηλαδή κατά 2/3 (17,8%) λιγότερο ποσοστό εμβολιασμένων από αυτό του Ισραήλ (27-9,2=17,8%). Η χώρα μας την 21/5/21, δηλαδή ενάμιση μήνα μετά την κορύφωση των κρουσμάτων και έχοντας εμβολιαστεί το 29% του πληθυσμού με μία δόση και το 16% με δύο δόσεις, κατάφερε να έχει μειωθεί ο μέσος όρος των 7 ημερών στις παρακάτω παραμέτρους:

α) Στα κρούσματα κατά -50% από την κορυφή τους.
β) Στους διασωληνωμένους κατά -22% από την κορυφή τους.
γ) Στους θανάτους κατά -35% από την κορυφή τους.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών είναι εμφανής πλέον. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα μειώσει κατά πολύ περαιτέρω τα παραπάνω ποσοστά.

Για το Ισραήλ τα αντίστοιχα ποσοστά σήμερα, 130 ημέρες από την κορυφή των κρουσμάτων, είναι -99% (πέντε ανά εκατομμύριο κατοίκους), -98% (0,4 ανά εκατ.) και -98% (0,2 ανά εκατ.).

Η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας έχει ξεκινήσει προς την κατεύθυνση των παραπάνω εντυπωσιακών αποτελεσμάτων του Ισραήλ με την προϋπόθεση ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά και ότι η κοινότητα θα ακολουθεί τα απαραίτητα μέτρα (ορθή χρήση της μάσκας, τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμών) και θα εμβολιαστεί τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού. Η ορθή τήρηση των μέτρων θα εγγυηθεί την έναρξη της τουριστικής σεζόν και την ανάκαμψη της οικονομίας νωρίτερα. Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων ομάδων, οι οποίες έχουν εμβολιαστεί κατά μέσον όρο μόνο κατά 65%-70%. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάλυση της 24/3/2021 όπου είχαμε προβλέψει την κορύφωση των κρουσμάτων το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου και τον έλεγχο του παρόντος κύματος της πανδημίας τον Ιούλιο. 

Οι προσπάθειες της πολιτείας και της κοινωνίας πρέπει να στραφούν στην ορθή τήρηση των μέτρων και στην ταχύτητα των εμβολιασμών καθώς, βαδίζοντας προς το ολικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, θα υπάρχουν σποραδικές εξάρσεις των παραμέτρων. Πλησιάζουμε προς τη νίκη της πανδημίας. Η νίκη δείχνει ότι είμαστε ικανοί! Η ήττα δείχνει τι μας αξίζει!
 
* Ο κ. Γ. Ατσαλάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο κ. Β. Τσούμπρης είναι ερευνητής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης.