ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα πρόληψης δασικών πυρκαγιών

Μέτρα πρόληψης δασικών πυρκαγιών

Την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στην καταβολή έκτακτης χρηματοδότησης προς τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Με επιστολή του προς τους δημάρχους, σε συνέχεια της προχθεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσότακη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης ότι έχουν διατεθεί 16,9 εκατομμύρια ευρώ από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) προς τους δήμους για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας. Οι δράσεις αυτές αφορούν: 

• Καθαρισμό της βλάστησης για τη μείωση κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σε περιοχές αρμοδιότητας των δήμων, όπως πάρκα, άλση, κατασκηνώσεις κ.ά.

• Απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού από ιδιοκτήτες στους χώρους πέριξ των κατοικιών. Η συσσώρευσή τους σε διάφορα σημεία αποτελεί συχνά αιτία πυρκαγιάς σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ».

• Εκτέλεση καθαρισμών σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες στις ζώνες μείξης δασών, πόλεων και οικισμών.

• Συντήρηση και βελτίωση δασικού οδικού δικτύου. 

• Προληπτικά μέτρα σε σημεία ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων. 

• Ενίσχυση εθελοντικών δράσεων.

• Προμήθεια εξοπλισμού.

• Λειτουργικά έξοδα και κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. 

Οπως σημειώνεται στην επιστολή, έχει επίσης διατεθεί 1,5 εκατ. ευρώ στους συνδέσμους των δήμων της Αττικής για ανάλογες δράσεις πρόληψης των πυρκαγιών. Επίσης, έχουν εγκριθεί 3 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για διαδικασίες καθαρισμού της καύσιμης ύλης που έχει συγκεντρωθεί σε δήμους της Αττικής, οι οποίοι επλήγησαν από τη «Μήδεια». Ο κ. Πέτσας κάλεσε τους δήμους και τις περιφέρειες να προχωρήσουν άμεσα και συντονισμένα στις αναγκαίες ενέργειες, όπως επίσης και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. 

Οχύρωση

Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ανακοινώθηκαν προχθές (Τρίτη), 18 περιοχές στην Αττική οι οποίες βρίσκονται σε 11 δήμους είναι απαραίτητο να οχυρωθούν επιπλέον έναντι του ενδεχομένου πυρκαγιάς. Πρόκειται για περιοχές όπου σπίτια βρίσκονται εντός περιαστικών δασών, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για απώλεια ανθρώπινων ζωών σε περίπτωση που θα ξεσπάσει πυρκαγιά.