«Αεροπειρατεία» στη Λευκορωσία: Οι τρεις επιβάτες της πτήσης που έμειναν πίσω

«Αεροπειρατεία» στη Λευκορωσία: Οι τρεις επιβάτες της πτήσης που έμειναν πίσω

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 24 Μαΐου, στον απόηχο όλων όσων είχαν συμβεί στην πτήση FR4978 της Ryanair με την αναγκαστική αλλαγή της πορείας της προς το Μινσκ, το κρατικό κανάλι της Λευκορωσίας Belarus 1 δημοσίευσε ένα δεκάλεπτο βίντεο στο οποίο μιλούν μία γυναίκα και δύο άνδρες. Σύμφωνα με όσα έλεγαν, βρίσκονταν στο ίδιο αεροπλάνο με τον συλληφθέντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, παρέμειναν στη Λευκορωσία μετά την αλλαγή πορείας και δεν ακολούθησαν τους υπόλοιπους επιβάτες στον αρχικό προορισμό του ταξιδιού, το Βίλνιους της Λιθουανίας. Ανάμεσά τους ήταν και ένας Ελληνας, ο Ιάσων Ζήσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι είχε αποκαλέσει νωρίτερα την εκτροπή της πτήσης «κρατική αεροπειρατεία». «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του για το περιστατικό και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι έρευνες

Ελληνες αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας ερευνούν την υπόθεση και φαίνεται πως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Ελληνας επιβάτης δεν είχε σχέση με την υπόθεση Προτάσεβιτς. Οι άλλοι δύο επιβάτες που παρέμειναν στο Μινσκ είναι υπήκοοι Λευκορωσίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να δικαιολογούν την προηγούμενη παρουσία τους στην Ελλάδα, ενώ συνεχίζονται οι σχετικές έρευνες σε συνεργασία με τις Αρχές της Λιθουανίας. Η «Κ» επικοινώνησε χθες μέσω της πλατφόρμας LinkedIn με τον Ιάσονα Ζήση και τον ρώτησε για την πτήση και την απόφασή του να παραμείνει στο Μινσκ. «Τον είδα, αλλά δεν γνώριζα ποιος είναι ή τι είναι», λέει ο κ. Ζήσης για τον Ρομάν Προτάσεβιτς. 

Αλλαγή κατεύθυνσης

Ο κ. Ζήσης αναφέρει ότι είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας, τα τελευταία 4,5 χρόνια ζει στην Πάτρα και είναι μηχανικός στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών. Ταξίδευε στις 23 Μαΐου για το Μινσκ, όπως λέει, με ενδιάμεσο σταθμό το Βίλνιους. Η ανταπόκρισή του από τη Λιθουανία, όπως αναφέρει, θα γινόταν με πτήση της αεροπορικής εταιρείας Belavia στις 20.37 της ίδιας ημέρας. Περίπου 15 λεπτά προτού φθάσει η πτήση της Ryanair στο Βίλνιους, ο πιλότος ανακοίνωσε στους επιβάτες ότι «για λόγους ασφαλείας» θα πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση και να προσγειωθούν στο Μινσκ. Ο κ. Ζήσης λέει ότι καθόταν στη μέση του αεροπλάνου και ότι από εκείνο το σημείο δεν αντιλήφθηκε τη συνοδεία μαχητικού αεροσκάφους το οποίο είχε σταλεί από το καθεστώς της Λευκορωσίας. Οταν προσγειώθηκαν στο Μινσκ, λέει ότι δεν είδε να συλλαμβάνονται μπροστά του ο Ρομάν Προτάσεβιτς και η Ρωσίδα σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα, η οποία επίσης ταξίδευε με την ίδια πτήση, καθώς ο ίδιος είχε ήδη προχωρήσει πιο μπροστά στην ουρά για τον έλεγχο. 

Η καταμέτρηση

Επειτα από ώρες, κατά τη διάρκεια της δεύτερης επιβίβασης, ο κ. Ζήσης λέει ότι έμεινε πιο πίσω μαζί με άλλους δύο επιβάτες για να συζητήσουν με τους υπαλλήλους του αεροδρομίου τη δυνατότητα να παραμείνουν στο Μινσκ και να μη συνεχίσουν το ταξίδι για Βίλνιους. «Ο τελικός μου προορισμός ήταν το Μινσκ για να έρθω στη γυναίκα μου που είναι από εδώ. Eμεινα στο τέλος της ουράς και ζήτησα να παραμείνω», λέει. Τα ίδια ανέφερε και στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg που επικοινώνησε μαζί του, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές Αρχές θα μπορούσαν να είχαν επικοινωνήσει μαζί του βλέποντας ότι έλειπε από την τελική καταμέτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή