Σε τροχιά υλοποίησης έργο απορριμμάτων στη Μαυροράχη

Σε τροχιά υλοποίησης έργο απορριμμάτων στη Μαυροράχη

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημοπράτηση της μεγαλύτερης, μέχρι στιγμής, μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη χώρα μας ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης. Πρόκειται για τη μονάδα δυτικού τομέα Θεσσαλονίκης, δίπλα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που εκτός από το μεγαλύτερο μέρος της περιφερειακής ενότητας θα καλύψει και την Ημαθία, την Πιερία και την Πέλλα. Ενάντια στη χωροθέτηση του έργου εκκρεμούν προσφυγές τοπικών φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ αρνητική ήταν και η γνωμοδότηση του φορέα διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης.

Σύμφωνα με τη χθεσινή κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων, η μονάδα θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 300.000 τόνων ετησίως και θα δέχεται το 65% των απορριμμάτων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και τα απορρίμματα Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας και του Δήμου Παιονίας. Το έργο θα κατασκευαστεί με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ – χθες ξεκίνησε η πρώτη φάση (εκδήλωση ενδιαφέροντος), η οποία θα διαρκέσει περί τα μέσα Ιουλίου. 

Κύριος του έργου θα είναι ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας. «Η μονάδα θα κατασκευαστεί δίπλα στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο οποίος δέχεται σήμερα όλα τα απορρίμματα της Θεσσαλονίκης. Θα περιλαμβάνει μονάδα για τα βιοαπόβλητα, ενώ η επιλογή των τεχνολογιών για τον διαχωρισμό και τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ανοικτή στον διαγωνισμό», εξηγεί στην «Κ» ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ. «Με τη μονάδα η ταφή απορριμμάτων θα περιοριστεί στο 10%, ενώ το υπόλειμμα των υπολοίπων περιφερειακών ενοτήτων, εκτός Θεσσαλονίκης, θα “επιστρέφεται” στους ΧΥΤΥ των περιοχών αυτών. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι η μονάδα να παράγει απορριμματογενές καύσιμο (RDF)».

Η χωροθέτηση πάντως στην περιοχή της Μαυροράχης συναντά αντιδράσεις. Κατ’ αρχήν, σε έγγραφο που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 στην ελληνική κυβέρνηση για τη λίμνη Κορώνεια (η χώρα καταδικάστηκε πρώτη φορά το 2013 και έχει παραπεμφθεί εκ νέου, με πιθανή νέα καταδίκη να οδηγεί στην επιβολή προστίμου) επισημαίνεται ότι στραγγίσματα από τον ΧΥΤΑ καταλήγουν στην Κορώνεια, γεγονός που επισημαίνει και ο φορέας διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης. 

Ο φορέας γνωμοδότησε αρνητικά στη χωροθέτηση της μονάδας μέσα στα όρια της προστατευόμενης περιοχής (αντίθετα η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά). Τέλος, τρεις τοπικοί σύλλογοι και ο Δήμος Λαγκαδά έχουν καταθέσει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της χωροθέτησης. Μάλιστα, μετά την έγκριση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της μονάδας τον Απρίλιο, αναμένονται και νέες προσφυγές καθώς, σύμφωνα με τοπικούς φορείς, η μονάδα δεν προβλέπει εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων της. 

Ο περιφερειακός σχεδιασμός στην Κεντρική Μακεδονία προβλέπει ακόμα μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον ανατολικό τομέα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον κ. Γεράνη, η μονάδα θα έχει μικρότερη δυναμικότητα (130.000 τόνους  συμμείκτων και 20.000 τόνους βιοαποβλήτων) και θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Επιπλέον, περιλαμβάνει ακόμα πέντε μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Να σημειωθεί ότι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία μονάδας καύσης RDF στην Κοζάνη για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή