Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για πανδημία και εμβόλια

Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για πανδημία και εμβόλια

Το 94,4% των Ελλήνων πιστεύει ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές»

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ίχνη αισιοδοξίας εμφανίζονται στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τα ευρήματα της νέας έρευνας της διαΝΕΟσις για την πανδημία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επί μέρους ευρήματα, δύο στους τρεις εμβολιασμένους δηλώνουν ότι νιώθουν καλύτερα ψυχολογικά μετά τον εμβολιασμό, περισσότεροι από εννέα στους δέκα θεωρούν ότι τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, κλπ) συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 70% εκτιμά ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας» και αντίστοιχο ποσοστό ότι θα επανέλθουμε σε μια «φυσιολογική καθημερινότητα» κάποια στιγμή από το 2022 και μετά.

Την ίδια ώρα μια μορφή κανονικής καθημερινότητας εξελίσσεταιμ πλέον, σε ορισμένες πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως φαίνεται από την έρευνα, πλέον σχεδόν 2 στους 3 Έλληνες εργάζονται κανονικά με φυσική παρουσία (63,8%, από 53,9% τον περασμένο Μάρτιο και μόλις 25,4% τον Απρίλιο του 2020).Ένας στους πέντε εργάζονται ακόμη με τηλεργασία.

Διαβάστε αναλυτικά όλη την έρευνα

Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για πανδημία και εμβόλια-1

Το 57,2% εκτιμά ότι η χώρα αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 32,3% προς τη λάθος.

Αυτή η αισιοδοξία, βεβαίως, δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Την ασπάζονται περισσότερο οι μεγαλύτερες ηλικίες: το 70,7% των ηλικίας άνω των 65 θεωρούν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση -αλλά μόνο το 43,8% των ηλικίας 17-24 συμφωνούν.

Μεγάλη είναι η διαφορά ανάμεσα στις ηλικίες και στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας: 69,1% των ηλικίας 65+ θεωρούν ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν «σωστή», αλλά 73,9% των ηλικίας 17-24 θεωρούν ότι ήταν «λάθος».

Χάσμα γενών υπάρχει και στην ερώτηση για το πότε θα έπρεπε να γίνει η άρση του lockdown. To 28,5% των ηλικίας 65+ θεωρούν ότι «έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα από ό,τι έγινε», την ώρα που στις ηλικίες 17-24 την ίδια άποψη έχει το 59,7%.

Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για πανδημία και εμβόλια-2

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (80,4%) εκτιμά ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες μας, ενώ υπάρχει και ένα 16,7% που εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι μια συνηθισμένη απλή ασθένεια.

Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για πανδημία και εμβόλια-3

Οι μισοί θεωρούν «αρκετά» ή «πολύ» πιθανό να προσβληθούν από κορωνοϊό (από 32% τον Σεπτέμβριο του 2020) και 2 στους 3 πιστεύουν ότι αν προσβληθούν κινδυνεύουν σοβαρά από τη νόσο.

Εξάλλου, πλέον ένα 6% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει οι ίδιοι με Covid-19, ενώ το 12,9% δηλώνουν ότι έχει νοσήσει μέλος του νοικοκυριού τους.  

Το 93,2% θεωρεί ότι το πλύσιμο χεριών συνέβαλε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το 92% απαντά θετικά για τη χρήση της μάσκας και το 90,3% για την τήρηση των αποστάσεων.

Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για πανδημία και εμβόλια-4

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η πλειονότητα των Ελλήνων εκτιμά ότι έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση της πανδημίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, 3 στους 4 Έλληνες θεωρούσαν ότι «έρχονται δυσκολότερες ημέρες», και μόνο 18,8% θεωρούσαν ότι «τα χειρότερα έχουν περάσει».

Σήμερα οι απαντήσεις είναι ανάποδες: 7 στους 10 Έλληνες (68,4%) θεωρούν ότι οι χειρότερες φάσεις της κρίσης είναι πίσω μας.

Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για πανδημία και εμβόλια-5
Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για πανδημία και εμβόλια-6
Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για πανδημία και εμβόλια-7

Εμβολιασμός

Η εξήγηση για αυτή την αισιόδοξη οπτική έχει να κάνει με την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού.

Το 38,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (από μόλις 9,4% στην έρευνα του περασμένου Μαρτίου) και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (το 44,2%) έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Το 56,8% δήλωσε πως κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχει εμβολιαστεί.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλώνει ευχαριστημένη με τον ρυθμό των εμβολιασμών.

Δύο στους τρεις Έλληνες πλέον συμφωνούν με την έκδοση ενός «πιστοποιητικού εμβολιασμού»- ποσοστό που φτάνει το 85% ανάμεσα στους εμβολιασμένους- ενώ η ικανοποίηση των πολιτών «από τη διαδικασία του εμβολιασμού» είναι καθολική (97,8%).

Έρευνα διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για πανδημία και εμβόλια-8

Στην Ελλάδα πάνω από τους μισούς εμβολιασμούς έχουν γίνει με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (52,6%) ενώ 1 στους 3 έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca.

Το 12,7% έχουν εμβολιαστεί με Moderna και το 2,1% με Johnson&Johnson/Janssen.

Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων (56,1%) δήλωσε ότι δεν είχε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, ενώ το 42,3% ένιωσε κάποιες «ελαφρές παρενέργειες».

Στην ερώτηση «με ποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια θα προτιμούσατε να εμβολιαστείτε», το εμβόλιο Pfizer/BioNTech συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις (58,3%) με αυτά της Moderna και της Johnson&Johnson/Janssen να ακολουθούν με 13,7% και 10,9%.

Μόνο 4% επιλέγουν το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ 9,9% δήλωσαν αυθόρμητα ότι δεν έχουν κάποια προτίμηση.

Πάντως, η αποδοχή των εμβολίων και της αξίας τους είναι καθολική: 94,4% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την άποψη ότι «τα εμβόλια σώζουν ζωές».

Από τους εμβολιασμένους, 2 στους 3 δηλώνουν ότι αισθάνονται «καλύτερα ψυχολογικά» μετά τον εμβολιασμό τους.

Η αποδοχή των εμβολίων σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις περιοχές της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά.

Το 14,3% των Ελλήνων που τον Δεκέμβριο του 2020 απαντούσαν στο αν θα εμβολιαστούν με «σίγουρα όχι» πλέον έχει συρρικνωθεί στο 6,2%. Το 13,1% που έλεγαν «μάλλον όχι» είναι 4,8%.

Αυτοί που πλέον απαντούν «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι», μαζί με αυτούς που έχουν εμβολιαστεί ήδη, φτάνουν το 87% του δείγματος.

Στις ηλικίες 65+, για τις οποίες η πρόσβαση σε ραντεβού έχει ανοίξει εδώ και πολλές εβδομάδες, και στις οποίες το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμένει γύρω στο 30%, η μεγάλη πλειοψηφία των ανεμβολίαστων (66%) δηλώνουν ότι «σίγουρα ναι» θα εμβολιαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή